29 Mayıs 2024 Çarşamba

fas günlükleri 13: marakeş - müzeler


marakeş'te oldukça müze var. rehber kitaplara baktığımızda en çok tavsiye edilenin fotoğraf müzesi olduğunu gördük. marakeş'teki otelimize yerleştiğimizde de şehri bize tanıtan görevlinin bahsettiği müzelerin başında o geliyordu, ama pek fotoğraf müzesi meraklısı olmadığımız için oraya gitmedik.

marakeş'te üç müze gezdik: biri pierre bergé berberi sanatı müzesi ki ondan önceki yazımda bahsetmiştim, ikincisi çağdaş mimarisi olduğu için merak ettiğim yves saint laurent müzesi ve üçüncüsü haftada üç akşam gerçekleştirilen geleneksel müzik konserlerinden birine biletimizi olduğu için müzik müzesi.

yves saint laurent müzesi studio KO tarafından tasarlanmış ve 2017 sonbaharında açılmış; öyle büyük bir müze değil, geçici sergi salonu çok küçük, kalıcı sergi salonu sınırlı, müzenin salonlarındaki ve hollerindeki sergileri hakkıyla gezmek tutsa tutsa ancak bir saat tutuyor. 
kalıcı sergi salonunda yves saint laurent'nin tasarladığı elbiseler mankenlere giydirilmiş olarak sergileniyor, oditoryum holündeki iki duvarda ise laurent'nin bale ve tiyatro gösterileri için tasarladığı kostüm ve sahne tasarımlarının eskizleri asılı. oditoryumda laurent'nin hayatını anlatan bir belgesel dönüyor, ara sıra akşamları burada sinema gösterimleri ve konserler düzenleniyormuş, biz maalesef denk gelmedik. müzenin, havuzu seyreden hoş, keyifli bir kafesi var. (orada yediklerimizi yemeklerle ilgili hazırladığım yazıda paylaşacağım)   



       


.

marakeş'in moussaine semtindeki müzik müzesi aynı zamanda moussine müzesi olarak da geçiyor, çünkü müze 17.yy'dan kalma bir riad'ın içine kurulmuş. burası tarihi bir yapı olmasının yanısıra müzeye dönüştürülmeden önce fas'ın önemli ressamlarından abdelhay mellakh'ın da evi ve stüdyosuymuş, dolayısıyla kaynaklarda buradan dar mellakh olarak da bahsediliyor.

 

 


geleneksel müziklere meraklı birisi için bu müze bulunmaz nimet. fas ve yakın çevresine, yani kuzeyde endülüs, güneyde sahra coğrafyasına dair müzik ile ilgili ne varsa burada sergileniyor; çalgılar, yazılı ve görsel kaynaklar, video ve ses kayıtları. hakkıyla gezmek için en az iki saat gerekiyor. 

haftanın üç akşamı müzenin özgün hali korunmuş baş odasında (ki fotoğrafı yazının en başında) geleneksel müzik konserleri düzenleniyor. biletinize isterseniz çay ve kuru pasta ikramı, isterseniz akşam yemeği dahil edebiliyorsunuz. konserler yaklaşı bir saat sürüyor. tek sorun, konserde çıkacak topluluğun dolayısıyla müzik türünün önceden bilinemiyor olması. bizim akşamda sahra coğrafyasından, afrika kökenli köle müziği icra edildi. endülüs müziği konserine denk gelmeyi tercih ederdik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder