30 Nisan 2011 Cumartesi

sıradışı bir "hamlet"


ahşap çerçeve kukla tiyatrosu shakespeare'in "hamlet"ini ilginç bir yorumla sahneliyor: bütün karakterler hayvanlara dönüştürülmüş, özellikle kuş türlerine.
hamlet ise oyunun farklı bölümlerindeki ruh haline bağlı olarak farklı hayvanlar tarafından temsil ediliyor; yılan, kartal ve örümcek oluyor; sonradan internet sitelerinde okudum, seyrederken fark etmemiştim, bir de tilki oluyormuş. hayvanlar arası bu serbest geçiş bir yana, oyun boyunca bazen erkek oyuncu bazen kadın oyuncu tarafından seslendiriliyor; hamlet'in o andaki haleti ruhiyesi hangisiyle örtüşüyorsa...

hikayenin seyrine bir iki yer değişikliği dışında dokunulmamış, sadece kısaltılmış. bazı çok ilginç ve yaratıcı buluşlar var; hamlet'in annesi gertrud'un kuklayla değil, maskeli bir erkek oyuncu figürüyle hem fiziksel hem de dramatik yorumda öne çıkartılması, amcası yeni kralın küçük bir kukla tarafından temsil edilmesi, hatta sonlara doğru gertrud tarafından bebek arabasında gezdirilmesi, polonius'un perde arkası yerine gertrud'un eteklerinin altına saklanması...

ahşap çerçeve'nin "hamlet"inin en cesaretli yanı, hamlet'i tek bir hayvana ve tek bir sese indirmeyen özgür yaklaşımının yanısıra, oyunun genelinde tek bir anlatım tekniğine yaslanmıyor olması; farklı kukla teknikleri (maskeli, el kuklası, ipli kukla, ...), farklı gölge oyunu teknikleri (sudan yansıtarak gölge oyunu, mum ışıklı gölge oyunu, ...) ve basit ama yaratıcı ışık oyunlarıyla her anı düşünülmüş bir 80 dakika var karşınızda.

yönetmenliğini emre tandoğan’ın, kukla tasarımlarını çağrı yılmaz’ın yaptığı ve çağrı yılmaz, emre tandoğan ve ergin karataban'ın hem oyuncu hem oynatıcı olarak rol aldıkları "hamlet"te tek takıldığım nokta; internet sitelerinde "iktidar hesaplarının yapıldığı bir dünyada insanlığın iyi ile kötü, doğru ile yanlış arasındaki bitmek bilmez hesaplaşması" diye tanımladıkları oyunda "insanlığa" dair hesaplaşmayı neden doğaları gereği akıllarıyla değil sadece içgüdüleriyle hareket eden "hayvanlar"a yüklemiş olmaları? hayvanlara haksızlık değil mi!

"hamlet" 14. istanbul kukla festivali kapsamında da sahnelenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder