20 Mayıs 2012 Pazar

üç faz / aydın teker



aydın teker’in “üç faz”ı yerden yükseltilmiş, dolayısıyla “tanımlanmış”, yaklaşık 7x7 m’lik kare bir platformda sahneleniyor. yapıt üç bölümden oluşuyor, iki kadın dansçı ve yedi beyaz pano içeriyor ve 40 dakika sürüyor.

“üç faz” zihnimde herhangi bir hikaye oluşturmadı; anlamlara kapı açmadı. “üç faz”ı soyut bir tablo gibi algılayarak izledim; iki kadın dansçının platform üzerindeki performansları güçlü görseller olarak yer buldu zihnimde.
örgü örmek gibi kadın olma haliyle birebir örtüşen referanslar bile örme hareketinin kinestetik estetiği bağlamında karşılık buldu bende. aslında geri dönüp üzerinde düşündükçe, iki kadının ilişkisi üzerinden “üç faz” hakkında çok şey söylenebilirmiş gibi geliyor; ama nedense benim “üç faz” ile kurduğum ilişki soyut bağlamda kaldı.

“üç faz”ın her bir fazında; alışageldiğimiz günlük hayat koordinatlarımızı ve nesnelerle, yüzeylerle ve mekanla olan bildik/olağan ilişkimizi altüst eden ve yeniden tanımlayan kompozisyonlardan çok etkilendim.
“(…)” adlı ilk faz’da; örmek eyleminin kinestetik karşılığının sadece ellerde/parmaklarda değil, bütün bedene ve çoğaltılmış olarak pano/masa nesnesine taşınması…
“iki” adlı ikinci faz’da; yer düzlemiyle açılı duran panoda dansçılardan birinin başaşağı konumda hareket etmesi, devamında panonun bir dansçının belden yukarısını diğerinin belden aşağısını keserek, arkası ve önü, aşağısı ve yukarısı mefhumlarını altüst etmesi…
“isimsiz” adlı üçüncü faz’da; yer düzlemiyle açılı panoda bu sefer iki dansçının birden bulunması, pano üzerinde bulundukları konumlara bağlı olarak panonun yer düzlemiyle kurduğu ilişkinin değişmesi ve en sonunda, yapıttaki ilüzyonların en belirgini/dışavurumcusu olarak, üzerinde dansçılardan birinin bulunduğu panonun havada (yerden yukarda, yerden bağımsız) durması…

“üç faz”da aydın teker, seyirciyi tek tarafa oturttuğu halde, sahne/platform üzerinde yeniden ve yeniden tanımladığı mekan koordinatları sayesinde; hiç fark ettirmeden seyirciye dört hatta beş taraflı bir seyir imkanı sunan çok ilginç ve gerçekten yaratıcı bir yapıt. seyirci olarak oturduğunuz konumdan hiç hareket etmeden, size yatay ve düşey koordinatlar boyunca sahne/platform/mekan etrafında “dolaşma” imkanı sunan, her seferinde mekandaki konumunuzu / mekan ile olan ilişkinizi yeniden tanımlamanızı sağlayan bir yapıt.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder