14 Ağustos 2024 Çarşamba

iyonya'da yedi gün 2 - kefalonya'nın kumsalları


kefalonya'da sahiller genellikle taş; hatta mavi ile yeşilin sınırını çoğunlukla kayalar çiziyor. 
deniz adanın her yerinde sıcak, kuzeyinde az biraz daha serin, ama aslında orası da sıcak. yani temmuz sıcağında denize girdiğinizde serinlemiyorsunuz, ıslanıyorsunuz sadece. 

berraklık konusunda da kefalonya sahillerinin karnesi pek parlak değil; kuzeyde denizin berrak olduğu kumsallar var, ama öyle hepsi değil. batıdakilerin hepsi ise istisnasız bulanık. 

ilginç şekilde denizde kestane yok; kefalonya'da da, zakintos'ta da. denize gönül rahatlığıyla deniz ayakkabısız girebiliyorsunuz. 
buralarda sadece deniz kestanesi değil, minare gibi deniz böcekleri de pek yok.

gerek kefalonya'da gerekse de zakintos'ta kumsallarda şezlong ve şemsiye kirasına ücret ödüyorsunuz. kefalonya'da 13-15 avro, zakintos'ta 15-20 avro arasında. ege adalarında kumsalın arkasındaki tavernadan bir kahve bile alsanız şezlongunu, şemsiyesini ücretsiz kullanırsınız, iyonya adalarında öyle değil. biraz sinir bozucu!

adanın güney ve güneydoğusu dışındaki kumsallarının bazılarını denedik. konakladığımız assos'un denizi en sıcak ve en bulanık olanıydı. belki havayla da ilgiliydi bulanıklık, çünkü deniz üçüncü gün biraz berraklaştı. ilk gün adaya vardıktan ve otelimize yerleştikten sonra kendimizi assos'un berraklık ve sıcaklığıyla bulaşık suyu kıvamındaki denizine 16:00 sularında attık, ama ondan sonra bir daha sabah 7:00 dışında assos'ta denize girmek için zahmet etmedik. neyse ki sabahları bir nebze daha iyiydi.

gelelim diğer kumsallara:




myrtos kumsalından fotoğraflar

adanın batı sahillerinde denediğimiz ikinci kumsal, adanın en ünlülerinden biri olan myrtos idi. arabayla argostoli-fiskardo yolundan sapınca 4 dak, assos'tan ise çok yakın, 15 dak. mesafedeki myrtos kumsalı oldukça rağbet görüyor. batı'ya bakan upuzun bir kumsal burası; kiralık şemsiye ve şezlonglar var, alaminüt menüsü olan bir bar var.
kumsalın bir ucunda denize açılan bir mağara var; herkes bir kere gelip mağaraya bir bakıyor. kumsalın diğer ucu çok kayalık olduğu için giren yok.

.



 
vouti kumsalından fotoğraflar

batı sahillerindeki üçüncü kumsal vouti idi. zola köyünün altında yer alan kumsala ulaşmak biraz meşakkatliydi. kumsala dar, kıvrımlı ve dik bir yoldan iniliyor. bir taverna var. girintili çıkıntılı bir kumsal, dolayısıyla kalabalıktan izole olabildiğiniz ücra köşeleri, sadece denizden yüzerek ulaşabildiğiniz kumsalcıkları var. pek bir ağaç yok. biz şansımıza bir ağaç altı bulduk, kumsalın biraz sapa bir yeriydi de, o sayede burada sakin ve keyifli bir zaman geçirdik. denizinin pek iyi olduğunu söyleyemem ama. zaten adanın batı tarafında denediğimiz hiç bir kumsaldan memnun kalmadık.

.




embilisi kumsalından fotoğraflar

tam kuzeye bakan embilisi kumsalı, kuzeydeki fiskardo köyüne çok yakın. kumlu olduğu ve bir süre sığ kaldığı için çocuklu aileler ve yaşlılar çoğunlukta.
dar bir kumsal, koy ise uzun ve ince. iki kenarında kayalıklarla kaplı, etraflarında çok güzel balıklar var. bu kayalıklara karadan ulaşan patikaları biliyorsanız, kalabalık ve gürültüden izole olmuş şekilde güneşlenmek için de birebirler.
deniz serince ve berrak. adada en beğendiğimiz üç kumsaldan biriydi burası.

.




foki kumsalından fotoğraflar

bu sefer fiskardo köyünün az biraz güneyinde, doğuya bakan foki kumsalı, benim adada en keyif aldığım kumsaldı.
yine dar bir kumsal, bütünüyle zeytin ağaçlarıyla kaplı. herkes, bu sefer az insan, çünkü kumsal ve deniz büyük taşlarla kaplı, bu zeytin ağaçlarının altına serilmişler. otoyolun gerisinde de bir taverna. 
koyun iki yakası sık yeşillik; topak topak zümrüt yeşillerinin arasından yüzlerce sivri sivri koyu yeşil selviler fırlamışlar. enfes bir manzara.
koyun açıklarında mağaralar var. hatta içlerinde dolaşılabiliniyor. buraya karadan da bir patika gidiyor.




antisamos kumsalından fotoğraflar

adanın doğu sahillerinde, çok daha güneyde, sami kentinin yakınındaki antisamos; yine popüler olan, ama karadan koyun uçlarına ilerledikçe sakin köşeler bulunabilen, denizi serince ve oldukça berrak, çevresi bütünüyle yeşillik, etkileyici bir kumsal. 
kefalonya'dan ayrılmadan denize girdiğimiz son yerdi burası. çok keyif aldık.

.



koutala kumsalından fotoğraflar

adadaki kumsalları araştırırken kızıl kumlu olanlarına denk geldik. merak ettik ve gözümüze kestirdiğimiz bir tanesini denemeye karar verdik. kızıl kumlu sahiller adanın batısında, adadan ayrılacakmış gibi olan kara parçasının güneyindeydiler. xi kumsalı bunlardan en ünlü ve popüler olanı. 
bize, görsel olarak arka manzarası ani şekilde dikleşen tepeleriyle koutala kumsalı daha fotojenik geldiğinden oraya gittik. o zamana kadar karşılaştığımız en tenha kumsaldı. üç çift vardı; bizden sonra da bir çift geldi.
kumun rengi turuncu, içindeki siyah ve gri tanelerle uzaktan kızıl gibi duruyor. arkasındaki tepeler beyaz taştanken, hemen önündeki kumun kızıl olması oldukça ilginçti.
su burada da serin değildi, hatta hamam suyu gibiydi denebilir.
sahil uzun mesafeler boyunca derinleşmiyordu da.

kumsala varınca fark ettik ki, bu kumsalın bir kısmından çıplak denize girilebiliyormuş. ilgilenenlere duyurulur ;)

.

kefalonya'da çok sayıda kumsal var, biz sadece yedisini deneyimleyebildik.
şu siteden hepsine ulaşılabilir: https://www.kefalonia-island.gr/beaches.php 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder