(bu fotoğraf radialsystem v'te yapılan benzer bir etkinlikten)
bu akşam istanbul'da sıradışı bir müzik etkinliği, sıradışı bir deneyim yaşama imkanı vardı. üç saat boyunca mekanlar ve dönemler arasında mekik dokuduk.
borusan müzik evi'ne bu akşam berlin'den radialsystem v'in müzisyenleri konuktu. "new sounds of berlin" başlığındaki etkinlik 20:00'den 23:00'e borusan müzik evi'nin iki ayrı katında aynı anda verilen 25-30 dakikalık küçük dinletilerden oluşuyordu. 15-20 dakikalık aralarda yiyecek-içecek almak, kat ve yer değiştirmek serbestti.
iki kat icracı-dinleyici ilişkisi açısından farklı mekansal düzenlemelere dönüştürülmüştü. 2.-3. kat klasik denilebilecek masa-sandalye-podyum olarak, 5. kat ise minder-hemzemin olarak düzenlenmişti.
2.-3. kattaki düzenin katılığı, icracıların bazı eserlerde podyum dışında, mekanın farklı noktalarına yerleştirilmeleriyle kırıldı. özellikle yaylı çalgılardan oluşan üçlü ve beşli yapıtlarda ilginç düzenlemeler yapılmıştı. yaylı çalgılar üçlüsü bir yapıtta 3. kat balkonunda, diğer bir yapıtta ise 2. katta asimetrik olarak hemen seyircilerin önüne konumlandırıldı.
akşamın son icrası olan schubert'in yaylı çalgılar beşlisi'nde ise müzisyenlerin yüzleri birbirlerine dönük olarak mekanın tam ortasına, yani merkezi bir noktayı tanımlayan ve o noktadan radyal şekilde açılan şekilde yerleştirilmişlerdi; müzik mekanın kalbinden/içinden çıkıp her yere/dışa doğru yayıldı. müzisyenleri çevreleyen ilk çeperdeki dinleyicilerden biri olarak, canlı olarak çalınan müziğe ve tabii ki o müziği icra edenlere bu kadar yakın olmanın muhteşem bir deneyim olduğunu söylemeliyim.
toplamda 180 dakikalık bir programı, sadece sekiz müzisyen, farklı kombinasyonlarla biraraya gelerek bizlerle paylaştılar.
dinleyiciler mekanlar arasında serbestçe mekik dokudukları gibi, icracılar da müzik dönemleri arasında serbestçe gidip geldiler; modern ve çağdaş bestecilerin arasına mozart'ı, schubert'i, bach'ı yerleştirdiler.
2.-3. kattaki salonda her bir dinleti ellen fellmann'dan kısa birer görsel-işitsel beste ile başladı. schönberg ve ravel gibi daha bilinenlerin yanısıra 20. yüzyılın ilk yarısından erwin schulhoff, gideon klein ve çağdaşımız sofia gubaidulina'nın notaları üst düzey bir yorumla çalındı.
radialsystem v, berlin'de bir elektrik santralinden dönüştürülen ve müziğin yanısıra, ünlü koreograf sasha waltz'in dans topluluğunun da kullandığı bir çağdaş sanatlar mekanı.
radialsystem v'in müzisyenleri, o yapıda sık sık yaptıkları bir etkinliği istanbul'a, borusan müzik evi'ne taşıyarak; istanbullu sanatseverlere müzik ve mekanın/mimarinin nasıl kaynaşabileceğinin, dinleyici-icracı ilişkisinin hangi noktalara taşınabileceğinin, bunun sonuçlarının ne kadar etkileyici ve heyecanverici olabileceğinin muhteşem bir örneğini vermiş oldular.