29 Eylül 2023 Cuma

on soruluk sohbetler 95: ori lenkinski

© Efrat Mazor


Performansın özü sizce nedir?
Bana göre performansın özü, bir daha bir araya gelmeyecek bir grup insanla zamanı ve mekânı paylaşmak.  

Sanatın dönüştürücü gücüne inanıyor musunuz? Nasıl?
Kesinlikle inanıyorum! Hem bir performansçı hem de bir seyirci olarak sanatın beni dönüştürdüğünü hissediyorum. Sahneye asla aynı şekilde girip aynı çıkamayacağımı hissediyorum. Yoğunluğu yüksek bir izlenme ve icra etme durumunda, her zaman bir miktar evrim, gelişim ve değişim meydana geliyor. İster küçük bir kimyasal değişim, ister yaşamı değiştiren bir aydınlanma olsun, her performans genellikle çok beklenmedik şekillerde büyüme fırsatı sunuyor.

Bir iş üretirken hangi kaynaklardan beslenir, nelerden ilham alırsınız? Rüyalarınızın işlerinizde etkisi olur mu?
Bir eser üzerinde çalışırken, alıcılarımı açık tutmaya çalışıyorum. Neye ilgi duyduğuma, hangi anıların (çoğunlukla alakasız gibi görünen) ortaya çıktığına, hangi müziğin, görsellerin, filmlerin, televizyon programlarının beni cezbettiğine, hatta prova sürecine ne tür kıyafetlerin uygun olduğuna dikkat etmeye çalışıyorum. Rüyalar da kesinlikle bu karışıma dahil oluyor. Aslında eserler genellikle rüyalara benziyor; sezgi yoluyla bir araya getirilen görüntü ve düşüncelerin çağrışımsal bir koleksiyonu. Yaratıcı sürecin büyük kısmının kaderle, doğru unsurların doğru anlarda bir araya gelmesiyle ilgili olduğuna inanıyorum.

Eğer zaten halihazırda bir adı yoksa, üzerinde çalışmakta olduğunuz yapıta adını vermeye ne zaman karar verirsiniz?
Başlık genellikle iş yapılmadan önce ortaya çıkıyor. Bu çoğunlukla finansman veya festivallere yönelik başvuru süreçlerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle başlık, genellikle koşucuları yarışa koşmaya gönderen silah sesine benziyor. Benim başlıklarım The Suit (Takım Elbise), Birth Preparation (Doğuma Hazırlık) veya A Dance Piece (Bir Dans Eseri - bu Ekim ayında İsrail'de prömiyeri gerçekleşecek- ) gibi oldukça basit. Eser ne ise adı da o. Daha şık bir isme yönelik herhangi bir girişim genellikle benim için kafa karışıklığına yol açıyor.

Sanatınızı etkilediğini düşündüğünüz biri veya bir sanatçı var mı, varsa kim?
Pek çok insan çalışmalarımı etkiliyor. Belki de tanıştığım ya da fark ettiğim her insan işimi etkiliyor. Elbette geçmişte birlikte sahne aldığım sanatçılar yaratıcı yaşamımın önemli aktörleri. New York'ta koreograf Noemie Lafrance ile uzun bir ilişkim vardı. Kendisi büyük ölçekli, yere özel çalışmalar yapıyor ve ben de 2003 yılında onun eseri Descent için seçmelere katılma şansına sahip oldum. Bunun ardından, Tel Aviv'e taşındıktan sonra bile on yıldan fazla bir süre birlikte çalışmaya devam ettik. Daha önce gördüğüm her şeyin çok ötesine geçen inanılmaz bir seyirci deneyimi yaratma yolu vardı. Onun yarattıklarının bir parçası olarak öğrendiklerimin çoğunu şimdi kendi çalışmalarımda kullanıyorum. Aslında koreografiye başlamadan önce, Lafrance’ın bir dans giyim koleksiyonu vardı. Birth Preparation’nda giydiğim tüm beden body’si, lisedeyken, onunla tanışmadan yıllar önce satın aldığım tasarımlarından biriydi. Beni ve işlerimi etkilemiş bir diğer figür ise son 15 yıldır birçok farklı pozisyonda birlikte çalıştığım koreograf Rachel Erdos. O benim her eserimde dış ve iç gözüm ve beni henüz gitmem gerektiğinin farkına varamadığım yerlere nasıl iteceğini her zaman biliyor. Ve elbette ailemin de üzerimde büyük etkisi var. Ben iki çocuk annesiyim. Annelik, tüm beden, tüm ruh ve tam zamanlı bir bağlılık. Kızlarım ve kocam her yolculuğumda benimle birlikteler ve sürekli olarak hayal gücümü milyonlarca şekilde harekete geçiriyorlar.

Sohbetin devamını okumak için tıklayın.

27 Eylül 2023 Çarşamba

on soruluk sohbetler 94 : antonella albanese & cassandra bianco (ESENCO DANCE MOVEMENT)

© Gianluca Laneve

Performansın özü sizce nedir?
Bize göre performansın gerçek özü, yoğun ve derin bir deneyim yaratan dolaysızlığında yatıyor. Performans genellikle geçici, yalnızca icra edildiği anda var ve bu geçicilik, onu benzersiz ve tekrarlanamaz kılarak sanatsal niteliğine değer katıyor. Performans, ifadenin samimiyeti yoluyla seyircide duygular uyandırmayı, hem sanatçı hem de seyirci için yansımayı, anlayışı ve değişimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Tüm bunların, şüphesiz, bir performansın atan kalbi olduğunu düşünüyoruz.

Sanatın dönüştürücü gücüne inanıyor musunuz? Nasıl?
Sanatın, yaratıcılara veya sanatı deneyimleyenlere rahatlık, ilham ve amaç duygusu sağlayarak, insanların hayatları üzerinde derin bir etkisi olabileceğine inanıyoruz. Bireylerin travmaların üstesinden gelmesine ve yaşamda yeni bakış açıları keşfetmesine yardımcı olan bu süreç sayesinde kişisel ve kolektif dönüşüm gerçekleşebilir. Sanat, kültür ve tarihin korunmasında temel bir rol oynayarak kültürlerarası diyaloğu teşvik ve çeşitli alanlarda yaratıcı yenilikleri teşvik edebilir. Özetle sanat, ilham verme, farkındalık yaratma, düşünmeyi ve de hem bireysel hem de kolektif düzeyde değişimi teşvik etme yeteneği aracılığıyla dönüştürücü gücünü sürekli olarak göstermekte. Ancak dönüşümün etkililiği, sanatın doğasına, bağlamına ve seyircinin mesajı alma becerisine bağlı.

Bir iş üretirken hangi kaynaklardan beslenir, nelerden ilham alırsınız? Rüyalarınızın işlerinizde etkisi olur mu?
Genellikle basit olan her şey, günlük bir jest, doğal unsurlar, yaratıcı süreç boyunca bize ilham verebiliyorlar. Çoğu zaman ilham diğer unsurlardan önce müzikten geliyor; diğer zamanlarda ise bir imge veya bir metin ya da daha yaygın olarak kişisel bir deneyim, başlangıç için bir kıvılcımı ateşleyebiliyor. Bu aynı zamanda işin ne gerektirdiği ve başlangıç fikrine de bağlı oluyor. Her şey bir hayalle, bir fikirle, küçük bir girdiyle başlıyor; yolculuk buradan başlayıp devam ediyor. Yani aslında projenin temel bir kısmı yüksek sesle hayal kurmak.

Eğer zaten halihazırda bir adı yoksa, üzerinde çalışmakta olduğunuz yapıta adını vermeye ne zaman karar verirsiniz?
Başlık çoğu zaman işin sonunda, her şey şekillenmeye başladığında beliriyor ve bu aşamada biz de yeni yaratımımıza vereceğimiz adı bulmaya odaklanıyoruz. Bu, eseri gerçekten tanımlamak veya seyirciye bir öneride bulunmak için çok önemli bir adım. Yine de bazen, fikrin bizi nereye götüreceğini ve ne önereceğini görmek için başlığın kendisiyle başlamayı seçtiğimizi itiraf etmeliyiz.

Sanatınızı etkilediğini düşündüğünüz biri veya bir sanatçı var mı, varsa kim?
Elbette sanatsal yolculuğumuz sırasında karşılaştığımız her öğretmen, sanatçı ve koreograf mevcut sanatsal kimliğimizin yavaş yavaş şekillenmesinde önemli rol oynadı. Daha spesifik olarak, çalışmalarımızın içine katmayı ilginç bulduğumuz farklı kişisel ilhamlarımız var. Etkileyici ve merak uyandırıcı olduğunu düşündüğümüz iki güçlü kimliği düşünecek olursak, bunlar şüphesiz Crystal Pite ve Ohad Naharin olurdu. Üslup açısından birbirlerine uzak olmalarına rağmen, ifadesel iletişim ve koreografik kompozisyona duyduğumuz ilgi ile yakından ilişkili unsur ve özelliklerle birbirlerine bağlandıklarına inanıyoruz. Bu kesinlikle, bir bakıma, vizyonumuza rehberlik eden incelikli bir ilham.

Sohbetin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

14 Eylül 2023 Perşembe

on soruluk sohbetler 93: eleanor perry & daniel hay-gordon (thick & tight)

Bu yıl 5. yaşını kutlayan İstanbul Fringe Festival 16-23 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye'den ve Dünya'dan tiyatro, dans, performans disiplinlerinde üretilen yenilikçi ve alternatif gösterilerin seyircilerle buluşacağı festivalde ayrıca atölyeler, paneller ve bir çok farklı etkinlik düzenlenecek. 
Festivalin açılış gösterisini yapacak Thick & Tight, Birleşik Krallık’tan kuir bir dans tiyatrosu topluluğu. Daniel Hay-Gordon ve Eleanor Perry tarafından 2012 yılında kurulan topluluk, gösterilerini Londra Uluslararası Mim Festivali kapsamında Sadler's Wells ve Barbican, Lowry, Southbank, Royal Opera House, Aldeburgh Müzik Festivali, Tate, Kings Place ve Wilton's Music Hall gibi çeşitli mekânlarda ve kuir gece hayatı mekânlarında sunuyor.
Şimdi sözü, 16 Eylül saat 20:30’da Alan Kadıköy’de festivalin açılışı olarak A Night with Thick & Tight ve 17 Eylül saat 19:00’da Sakıp Sabancı Müzesi’nde The Princess and The Showgirl başlıklı gösterilerini sunacak topluluğun ortak yönetmenleri Eleanor Perry ile Daniel Hay-Gordon’a bırakıyoruz.

Performansın özü sizce nedir?
Bizim için performans esas olarak eğlendirmekle ilgili. Gösteri ister güldürsün, ister rahatsız etsin, ister üzgün hissettirsin, izleyicinin bir şeyler hissetmesini istiyoruz. İnsanları onlarla bağlantı kurarak harekete geçirmek istiyoruz.

Sanatın dönüştürücü gücüne inanıyor musunuz? Nasıl?
Evet, sanatın olmadığı bir dünyayı düşünün. Sesi, görünüşü, hissi vb. nasıl olurdu? Sanat yaratmak ya da sanatla bağlantı kurmak, dönüşmektir, dolayısıyla onun tarafından sürekli olarak dönüştürülürüz, özellikle de eğer ona açıksak. Aslında hayatı anlamanın ve hissetmenin bir yoludur.

Bir iş üretirken hangi kaynaklardan beslenir, nelerden ilham alırsınız? Rüyalarınızın işlerinizde etkisi olur mu?
İşin komik yanı bir araya geldiğimizde veya mesela turneye çıktığımızda ya da sabah uyandığımızda ilk iş olarak hep rüyalarımızı konuşuyoruz. Eleanor her zaman dinlemeyi sevdiğim devasa sürrealist rüyalar görüyor. Bu rüyalar o gün konuştuklarımızı kesinlikle etkiliyorlar ama hayır, rüyalar işimizle doğrudan bağlantılı değil. O dönemde ilgimizi çeken şeyleri yani okuduklarımızı, izlediklerimizi, dinlediklerimizi, siyasi görüşlerimizi, toplum hakkındaki düşüncelerimizi sık sık konuşuyoruz. Devam eden bu konuşmalar genellikle döngüsel oluyor ve belli bir noktada ikimiz de kendi aramızda veya akran grubumuz içinde konuşmanın ötesine geçip bir şeyler yaratmak istediğimizi fark ediyoruz.

Eğer zaten halihazırda bir adı yoksa, üzerinde çalışmakta olduğunuz yapıta adını vermeye ne zaman karar verirsiniz?
Başlıkları ve başlık bulmayı seviyoruz. Bazen önce bir başlık uyduruyoruz, sonra onun etrafında bir parça oluşturuyoruz. Başlık hangi sırayla gelirse gelsin, her zaman harika olmasını istiyoruz.

Sanatınızı etkilediğini düşündüğünüz biri veya bir sanatçı var mı, varsa kim?
İşimiz başka insanlardan etkilendiğimiz için var, dolayısıyla böyle bir kişinin var olup olmadığını söylemek imkânsız. Belirli bir eser üzerinde çalışırken, kendimizi belirli bir kişi üzerinde çalışırken ve bir süre ona odaklanırken bulabiliyoruz. Bunu yapmayı seviyoruz. Onlar için çok şey hissetmeye başlıyor ve onlarla yaşıyormuş gibi hissediyor oluyoruz. Thick & Tight olarak çalışmalarımızı birlikte sürdürmenin getirdiği mutluluklardan biri de sürekli olarak öğreneceğimizi ve çeşitli kişi ve konulardan etkileneceğimizi bilmek.

Sohbetin devamını okumak için tıklayın.

7 Eylül 2023 Perşembe

isamu noguchi'nin tiyatral dünyası

william butler yeats'in at the hawk's well adlı oyununu sahneleyen japon koreograf michio ito için maske, 1926 
(fotoğraf: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

geçtiğimiz sezon yurtdışında rastladığım sergilerden beni etkileyenlerden biri, LaM (lille metropolü modern sanat, çağdaş sanat ve art brut müzesi)'ndeki isamu noguchi sergisiydi. retrospektif nitelikli sergi öncesinde adını ve yapıtlarını genel olarak bilsem de, yakından tanımadığım noguchi'nin dünyasına aşina olmamı sağladı. 

sergiden çektiğim bütün fotoğrafları paylaşamayacağım, sadece noguchi'nin gösteri sanatları alanında verdiği ürünlere odaklanan salondan izlenimlerimi aktaracağım.

(fotoğraf: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

noguchi'nin yapıtlarıyla ilk tanışmam, modern dansın kraliçelerinden martha graham'ın yapıtlarıyla tanışmamla eşzamanlı olmuştu. 1990 yılında 18. uluslararası istanbul festivali'ne martha graham dans topluluğu gelmişti. o zaman 96 yaşındaki graham da bizzat istanbul'a gelmiş, selama çıkmıştı. programdaki üç yapıtta (ilk akşamda phaedra, ikinci akşamda errend into the maze ve night journey'de) noguchi'nin sahne tasarımı vardı. graham'ın koreografisinin içimde garip, tanımsız ama büyüleyici duygular yaratmasındaki önemli unsurlardan biri de hiç kuşkusuz noguchi'nin insanlığın ilk medeniyetlerinden kalma gibi duran heykelleri idi.

sergideki noguchi'nin koreograflar ile yaptığı işbirliklerinden örnekler sunan odada da başrol martha graham'daydı. nasıl olmaz; noguchi 30 yılı aşkın bir süre graham'ın 20 küsur yapıtının sahne tasarımlarını hazırlamış. 
graham'ın "without isamu noguchi, i could have done nothing. he gave me a sense of inhabited space... always her has given me something that lived on stage as another character, another dancer" sözleri  noguchi'nin graham'ın dünyasında ne kadar önemli bir yeri olduğunu birinci ağızdan kanıtlıyor.

noguchi'nin martha graham'ın herodiade isimli yapıtı için tasarladığı üç sahne öğesi: ayna, sandalye, portmanto, 1944.
noguchi bu yapıtla ilgili olarak şöyle yazmış: “bu dansın konusu güzelliğin bozulması, geçen zamanın farkındalığı. dekor üç nesne gerektiriyordu: bir ayna, bir sandalye ve bir portmanto. sahnenin bir kadının özel ortamını oluşturması, onun samimi alanı hissini uyandırması gerekiyordu. gösteride salome aynanın önünde dans eder; kendi kemiklerini, kendi bedeninin iskeletini görür. sandalye kadının omurlarının bir uzantısı gibi davranır. portmanto ise derisinin asıldığı farklı kemikleri çağrıştırır."
(fotoğraf: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

noguchi 1935'te ilk defa graham'la çalışmaya başlamadan çok önceden itibaren gösteri sanatları alanından sanatçılarla işbirliği içindeymiş. 1926'da japon koreograf michio ito ile, 1932'de ruth page ile çalışmış. noguchi sonraki yıllarda erick hawkins, george balanchine ve merce cunningham gibi modern ve çağdaş dansın diğer öncüleriyle de çalışma fırsatı bulmuş.









ruth page'in edgar allan poe'nun bir şiirinden esinlendiği, darius milhaud'nun müziklerini kullandığı the bells adlı yapıtı için  nohuchi'nin karton üzerine guaş ve kalemle yaptığı kostüm çizimleri, 1944.
yapıt 1950 yılında paris'te théâtre des champs-élysées'de sahnelendiğinde noguchi'nin kostümlerinin ve senografisinin fransız basınında ilgi görmemesi üzerine ruth page şunları söylemiş: "new york'ta neredeyse bütün gazeteler muhteşem kilise iskeleti tasarımından söz ediyordu. ancak tek bir paris gazetesi bile benim görüşüme göre dans alanında sahip olduğumuz en büyük tasarımcı olan noguchi'den bahsetmedi."
(fotoğraflar: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)




noguchi'nin erick hawkins'in stephen acrobat isimli yapıtı için tasarladığı sahne öğesi: jungle gym (1947) ve gösteriden fotoğraflar. heykelin dansçı bedenleri için yarattığı mekânsal olanaklar bana oskar schlemmer'in mekânsal bedeni'ni hatırlattı.
(fotoğraflar: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

noguchi sahne mekânı ile öyle bir ilişki geliştirmiş ki, heykeli nesne olma statüsünden kurtararak, dansçıların ve seyircinin bedenleri ve düşünceleriyle harekete geçen duygularla keşfettikleri, dolayısıyla "dekor olmayan" bir ortama dönüştürmüş. gösteri sanatlarıyla yaptığı işbirliği noguchi'yi yeni bir mekan şiiri icat etmeye yönlendirdi; heykel, dekor değil, duyularla keşfedilebilen, beden ve beden tarafından harekete geçirilen bir ortam haline gelecek nesne statüsünden kurtuldu. dansçıların ve izleyicilerin düşünceleri.




noguchi'nin sahne dekoru kolajları, 1946.
(fotoğraflar: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

yazımı noguchi'nin kendi sözleriyle bitiriyorum: 
"i never subscribed to the idea that sculptures are just sculptures and not something that is a tool. these are symbolic or gestural tools Martha was using. they were an extension of her body."


noguchi'nin martha graham'ın yunan mitolojisindeki medea'ya adadığı cave of the heart isimli yapıtı için tasarladığı örümcek kıyafeti ve yılan, 1946/1983.
alt kısımdaki bronzdan yapılma yılan, dansçının bir ifadesine gönderme yapmaktaymış: sahiplenici ve yıkıcı aşk, yılanın kalbi gibi kendi kendisinden beslenir. bir efsaneye göre aç yılanlar kendi kalplerini yer. 
üstteki pirinçten yapılma elbise ise gösterişli ve koruyucu bir zırhı temsil ediyormuş ve medea'nın jason'a söylediği bir cümleye gönderme yapıyormuş: "bana asla elini sürmeyeceksin, çünkü babamın babası olan güneş beni düşmanlardan korumak için bu arabayı vermiştir." 
(fotoğraflar: mehmet kerem özel, 7 nisan 2023, lille)

5 Eylül 2023 Salı

Sonsuzluğa Nokta'dan...


"... Apartmanın girişinde, nereden yayıldığı bilinmeyen ölgün bir ışık vardı. Işığın içinde, bacaklarının gölgesi merdiven basamaklarına kadar uzanan bir sandalye duruyor, sandalyede de, en az ışık kadar cansız ve bulanık görünen ürkek bir adam oturuyordu. Ansızın yüksek sesle bağırsanız ya da şöyle birkaç dakika yüzüne içinizden kötü şeyler geçirerek ısrarla baksanız, hemen ortalıktan kaybolacaktı sanki. Basamakları çıkarken, bıyıklarını hiç fark etmemiştim; ama ben yaklaştıkça bıyıklandı adam, ben yaklaştıkça bıyıklandı hatta aradan yıllar geçmiş gibi kır düştü bıyıklarına, hatta yalnızca bıyıklarıyla dikildi ayağa, yalnızca bıyıklarıyla baktı yüzüme ve bıyıklarıyla, "Kimi aradın?" diye sordu.
"Turan Küçükaslan'ı," dedim.
Çenesiyle bodrum kata inen merdiveni gösterdi.
"Otuz üç numara!"
Yavaş yavaş yürüdüm.
Onun, bıyıklarını çevirip arkamdan baktığını hissediyordum. Dönüp ben de ona bakmak istedim ama, yapamadım nedense, basamakları indim, otuz üç numaralı kapıda durdum ve zile bastım. İçeride, dönüp geriye bakma isteğimi örten boğuk bir kanarya ötüşü yankılandı. Sonra, oralarda saatlerdir çeşitli renklerde örtüşen binlerce kanarya varmış da ansızın uçup gitmişler gibi, derin bir sessizlik kapladı ortalığı. Bence, gelecekte açıklayamayacağım birçok şeyin başlangıcıydı o sessizlik. Terlemiştim çünkü, durup dururken kalbim hızlı hızlı çarpmaya başlamış ve ben oradan gerisin geri dönüp çabucak kaçmayı düşünmüştüm. Turan kapıyı açıp karşıma dikilmekte birkaç saniye daha gecikseydi kaçacaktım belki; artık gene kasabaya gidip alışkanlıklarımla birlikte babamın gölgesine mi sığınırdım, başka bir kentin yolunu mu tutardım, yoksa kaçıyorum diye döne dolaşa varıp yaşamımın kaçınılmaz noktalarına mı saplanıp kalırdım, bilmiyorum. Bildiğim tek şey, ne yaparsa yapsın, insanın birkaç saniyeye bile söz geçiremeyişi... Başka bir deyişle, yaşam dediğimiz o kocaman ve karmaşık serüvenin, kimi zaman birkaç saniyede kurgulanıp birkaç saniyede inanılmaz bir hızla yön değiştirdiği ve günlerimizin, haftalarımızın, aylarımızın, hatta yıllarımızın gerisinde kalan o birkaç saniyenin bütün ömrümüzü kapladığı..." 

- Hasan Ali Toptaş
Everest yayınları

3 Eylül 2023 Pazar

2022-2023 gösteri sanatları sezonu

tiyatro
 
.como convertirse en piedra manuela infante ****.5 (06ksm) 
.barazek ibrahim arıcı arsız kumpanya ****.5 (18ksm) 
.namevcut konferans rimini protokoll ****.5 (01nsn) 
.verrückt nach trost thorsten lensing ****.5 (09ekm, berlin) 
.bir terennüm firuze engin / gülhan kadim orchestra theatre ****.5 (11hzr) 
.het eind van het begin van het einde jetse batelaan theater artemis ****.5 (25hzr, çevrim içi-kayıt) 
.drive your plow over the bones of the dead olga tokarczuk – simon mc burrney / simon mcburney complicité ****.5 (18tem, çevrim içi-kayıt) 
.cimri moliere / elif temuçin tiyatro bereze **** (11ksm) 
.irma vep’in esrarı charles braun ludlam / oğuz utku güneş altsahne **** (16nsn) 
.pleasant island silke huymans & hannes derere **** (10mys) 
.kral ölüyor eugene ionesco / semih fırıncıoğlu tiyatro bereze **** (09ara) 
.iki efendinin uşağı alaturka goldoni – kıvanç kılınç / muhammet uzuner cihangir atölye sahnesi **** (31mrt) 
.dans is lekker ritmisch bewegen op muziek jetse batelaan theater artemis **** (24hzr, çevrim içi-kayıt) 
.şirreti evcilleştirmek william shakespeare / kemal aydoğan moda sahnesi ***.5 (25mrt) 
.the tempest william shakespeare / robert wilson ivan vazov national theatre ***.5 (30nsn, sofya) 
.çember’in anası burçak çöllü kumbaracı 50 ***.5 (01ara) 
.rückkehr nach reims didier eribon / thomas ostermeier schaubühne ***.5 (08ekm, berlin) 
.kindheitsarchive caroline guiela nguyen schaubühne & les hommes approximatifs ***.5 (10ekm, berlin) 
.onu bir su birikintisine atsan iki güne parmaklarının arası yüzgeç gibi deri bağlar bertold brecht /  cenk dost verdi ekip kafile ***.5 (22ksm) 
.wij/zij carly wijs bronks theatre ***.5 (25hzr, çevrim içi-kayıt) 
.harika şeyler listesi duncan macmillan – jonny donahoe / lerzan pamir talimhane tiyatrosu ***.5 (03ock) 
.bence katil öldürdü kurtcebe turgul / gökhan kocaoğlu istanbul devlet tiyatrosu  ***.5 (10ock) 
.kızlar ve oğlanlar dennis kelly / muharrem özcan oyun atölyesi ***.5 (11ock) 
.ağaçlar ayakta ölür alejandro cosano / nedim saban tiyatro kare *** (18ara) 
.anne florian zeller / onur ünsal tiyatro in *** (22ekm) 
.neredeyse eşittir joonas hassen khemiri / ismail sağır tiyatro.da *** (05ksm) 
.tek kullanımlık hikaye volkan çıkıntıoğlu / gülhan kadim kumbaracı 50 *** (27ekm) 
.eve dönüşler fredrik brattberg / kemal aydoğan moda sahnesi *** (19ock) 
.peer gynt henrik ibsen / lars eidinger & john bock schaubühne *** (08ekm, berlin) 
.resurrexit cassandra jan fabre teatro vascello *** (05ekm, roma) 
.aramızdaki sarmaşık zinnure türe proje difüzyon *** (14ara) 
.taxídi megális méras mésa sti nýchta tou eugene o’neill / dimitris karantzas theatro odou kefallinias *** (14ock, atina) 
.kral übü alfred jarry / doğa nalbantoğlu sarı sandalye *** (12ksm) 
.hayat seni çok seviyorum ilhan sami çomak / kemal aydoğan moda sahnesi **.5 (22mrt) 
.misket turgay yılmaz /  kayhan berkin kadıköy boa sahne **.5 (31mys) 
.eşkal derviş aydın akkoç / kemal aydoğan moda sahnesi ** (22ekm) 
.theío vánia anton çehov / dimitris karantzas theatro proskino ** (14ock, atina) 
.1984 george orwell – robert icke – duncan macmillan / murat daltaban nilüfer kent tiyatrosu ** (07mys) 
.tartuffe moliere / yiğit sertdemir istanbul şehir tiyatrosu  ** (18ock) 
.hamlet william shakespeare / engin alkan istanbul şehir tiyatrosu   ** (06ock) 
.cadı kazanı arthur miller / yiğit sertdemir istanbul şehir tiyatrosu   *.5 (30ksm) 
.evlilikten manzaralar ingmar bergman – kayhan berkin / kayhan berkin versus tiyatro *.5 (13ara) 
.toz murat mahmutyazıcıoğlu / hira tekindor id iletişim *.5 (01ksm) 
.bir ruhun hikayesi ingmar bergman – benedicte acolas / serap eyüboğlu istanbul devlet tiyatrosu *.5 (16ksm) 
.vişne bahçesi anton çehov / mehmet birkiye kocaeli şehir tiyatrosu *.5 (10hzr) 
.ben picasso jeffrey hatcher / turan günay istanbul devlet tiyatrosu  * (07mrt)

dans
 
.INK dimitris papaioannou 2works ***** (12-13ock, atina) 
.la trilogie des contes immoraux (pour europe) phia menard cie non nova ***** (07nsn, lille)
.fugue/trampoline yoann bourgeois ***** (25eyl, paris) 
.room with a view (la)horde ballet national de marseille  **** (24eyl, paris) 
.das triadische ballet oskar schlemmer – gerhard bohner bayerisches junior ballet **** (09ekm, berlin) 
.navy blue oona doherty OD works **** (23eyl, paris) 
.goldberg variations anne teresa de keersmaeker rosas **** (08nsn, paris) 
.raw are the roots (i contain multitudes – jakie) felix landerer – eyal & behar NDT 1 ***.5 (11mys, çevrim içi-naklen) 
.nutcrusher sung-im her ***.5 (05hzr) 
.la visita gabriela carrizo peeping tom *** (26eyl, paris) 
.cri de coeur alan lucien oyen ballet de l’opera de paris *** (24eyl, paris) 
.chapter 3: the brutal journey of the heart sharon eyal L-E-V *** (23eyl, paris) 
.common ground[s] & le sacre du printemps malou airaudo – germain acogny – pina bausch **.5 (27eyl, paris) 
.guintche marlene monteiro freitas **.5 (30eyl, paris) 
.la bayadere marius petipa istanbul devlet balesi *.5 (15mrt)

opera 
.aufstieg und fall der stadt mahagonny bertold brecht & kurt weill / ivo van hove opera ballet vlaanderen ****.5 (11eyl, antwerp) 
.dafne wolfgang mitterer / aurelien bory compagnie 111 ****.5 (29eyl, paris) 
.alceste christoph willibald gluck / sidi larbi cherkaoui teatro dell’opera di roma ***.5 (07ekm, roma) 

sokak gösterisi 
.demons of society john bell - clare dolan - adam cook bread and puppet theater ***.5 (17eyl) 

performans 
.solo? zeynep günsür yüceil ****.5 (26ara) 
.bir sergi turu ayşe draz ****.5 (05ock) 
.slalom sena başöz ***.5 (08mys) 
.günbatımı melodrama melih kıraç **.5 (10hzr, 13:00)

festivaller 
het theatre festival, 8-18 eylül, gent 
.the sheep song fc bergman ***** (11eyl) 
.any attempt will end in crushed bodies and shattered bones jan martens grip & dance on ensemble ***.5 (09eyl) 
.elisabeth gets her way jan martens grip ***.5 (10eyl) 

istanbul fringe festivali 2022, 17-24 eylül 
.komma, punkt etienne sarti & clarissa ray porst danzon compagnie ***.5 (20eyl) 
.orlando lamprini gkolia ***.5 (20eyl) 
.conversations with a frog sofia casprini sanpapie dance and physical theatre *** (20eyl) 
.8 rachel lum deca.dance co *.5 (20eyl) 

romaeuropa festival 2022 - xxxvii edizione, 8 eylül - 3 kasım
.opening night marcos morau la veronal *** (06ekm) 

26. istanbul tiyatro festivali, 25 ekim - 26 kasım 
.vida javier aranda cia javier aranda ****.5 (19ksm) 
.titans euripides laskaridis osmosis **** (23ksm) 
.nuh’un gemisini aramak gökhan erarslan / ayşe draz enka sanat ***.5 (15ksm) 
.juliet and romeo william shakespeare / ben duke lost dog ***.5 (04ksm) 
.jungle book reimagined akram khan akram khan company *.5 (28ekm) 
.pasolini – fuochi segreti monica casadei artemis danza * (21ksm) 

51. biennale teatro, 15 haziran – 02 temmuz, venedik 
.het land nod fc bergman ****.5 (17hzr) 
.naturae armando punzo compagnia della fortezza **** (15hzr) 
.cuspidi valerio leoni *** (16hzr) 

77. festival d’avignon, 5 – 24 temmuz, avignon 
.paysages partagés caroline barneaud & stefan kaegi (chiara bersani & marco d’agostin, el conde de torrefiel, sofia dias & vítor roriz, begüm erciyas & daniel kötter, stefan kaegi, ari benjamin meyers, émilie rousset)  rimini apparat & theatre vidy-lausanne ***.5 (09tem)
.EXIT ABOVE after the tempest anne teresa de keersmaeker rosas ***.5 (06tem) 
.le jardin des delices philippe quesne vivarium studio & theatre vidy-lausanne ** (06tem) 
.G.R.O.O.V.E. bintou dembélé *.5 (08tem)

58. festival off avignon, 7 – 29 temmuz, avignon
.DEJA richard mcguire - collectif krumple collectif krumple ***** (07-08tem) 
.dracula – lucy’s dream bram stoker – yngvild aspeli cie plexus polaire ****.5 (07tem) 
.pour sortir au jour olivier dubois cie olivier dubois **** (07tem) 
.blockbuster nicolas ancion - collectif mensuel collectif mensuel **** (07tem) 
.enquanto você voava, eu criava raízes artur luanda riberio – andrecurti cia dos à deux **** (08tem) 
.DOS marco delgado – nadine fuchs – valentin pythoud delgado fuchs ***.5 (10tem) 
.sous le plancher benedicte guichardon cie lebel apres minuit ***.5 (09tem) 
.not I camille mutel cie lilou ***.5 (10tem) 
.THISISPAIN hillel kogan ***.5 (07tem) 
.poussiere sophie mayeux cie infra *** (07tem) 
.fiBraM amine boussa – jeanne azoulay cie chrikiz *** (07tem)
.fall and flow ata wong chuntat theatre del feuille ** (09tem) 
.faraekoto cie 6eme dimension cie 6eme dimension *.5 (09tem)

75. festival d’aix-en-provence, 4 – 24 temmuz, aix-en-provence
.ballets russes igor stravinski / klaus maekelae – orchestre de paris ****.5 (11tem) 
.wozzeck alban berg / simon mcburney **** (10tem) 
.picture a day like this george benjamin / daniel jeanneteau – marie-christine soma ***.5 (12tem) 
.l’opera de quat’sous kurt weill – bertold brecht / thomas ostermeier comedie française **.5 (12tem)

68. athens – epidaurus festival, 01 haziran – 26 ağustos, atina-epidavros
.l’etang robert walser / gisele vienne cie gisele vienne ****.5 (20tem) 
.medea frank castorf  ***.5 (21tem)

1 Eylül 2023 Cuma

2022-2023 müzik sezonu


.tallinn oda orkestrası – tonu kaljuste ***** (02mys, işsanat) 
.dimitra galani – martha frintzila ****.5 (12mrt, megaron-atina) 
.maxim vengerov – sandra lied haga – özcan ulucan – birsen ulucan – murat cem orhan – crr senfoni orkestrası ****.5 (19nsn, crr ks) 
.le souffle des cordes (renaud garcia-fons) ****.5 (05mys, işsanat) 
.alexander rudin – carlo tenan – istanbul devlet senfoni orkestrası ****.5 (03mrt, akm-büyük s.) 
.borusan quartet – gökhan aybulus ****.5 (11nsn, enka sanat) 
.alican süner – alessandro cedrone – istanbul devlet senfoni orkestrası **** (12mys, akm-büyük s.) 
.burcu hancı – olivia vermeulen – cumhur görgün – won whi choi – sascha goetzel – istanbul devlet senfoni orkestrası **** (26mys, akm-büyük s.) 
.denis kozhukhin – carlo tenan - borusan istanbul filarmoni orkestrası **** (13nsn, zorlu psm-büyük s.) 
.viyana yaylı çalgılar beşlisi – ola asdhal-rokkones **** (21mrt, süreyya operası) 
.jan mracek – carlo tenan - borusan istanbul filarmoni orkestrası **** (20ekm, zorlu psm-büyük s.) 
.hande küden – knut weber – daniel smith – istanbul devlet senfoni orkestrası **** (16ara, akm-tiyatro s.) 
.trio stradivarius (alexandra troussova – kirill troussov – benedict kloeckner) **** (25ock, akm-tiyatro s.) 
.elvin hoxha ganiyev – andreas ottensamer – istanbul devlet senfoni orkestrası **** (23ara, akm-büyük s.) 
.gautier capuçon – sascha goetzel – borusan istanbul filarmoni orkestrası **** (08ara, zorlu psm-büyük s.) 
.melodie zhao – howard griffiths – istanbul devlet senfoni orkestrası **** (30ara, akm-büyük s.) 
.nikolay lugansky – patrick hahn – borusan istanbul filarmoni orkestrası **** (13ekm, zorlu psm-büyük s.) 
.tanguy de williencourt & theotime langlois de swarte **** (19ekm, notre dame de sion salonu) 
.can çakmur – cem mansur – gedik filarmoni orkestrası ***.5 (12ekm, süreyya operası) 
.başar can kıvrak – cem mansur – türkiye gençlik filarmoni orkestrası ***.5 (23ağs, akm-büyük s.) 
.manuel blanco – emilia hoving – borusan istanbul filarmoni orkestrası ***.5 (02mrt ,zorlu psm-büyük s.) 
.joonas ahonen – gürer aykal – borusan istanbul filarmoni orkestrası ***.5 (03ksm, zorlu psm-büyük s.) 
.daniel behle – thomas rösner – borusan istanbul filarmoni orkestrası ***.5 (24ksm, zorlu psm-büyük s.) 
.feryal türkoğlu – görkem ezgi yıldırım – ferda yetişer – ibrahim yazıcı – istanbul devlet senfoni orkestrası *** (10mrt, akm-büyük s.) 
.zehra’nın ardından 25 yıl: burak bilgili – burcu hancı – gökhan aybulus – emre parlar – dilan kan – samet m.mustafa - sıla yerman – ayçin sürücüer – berfin ayna *** (11ara, zorlu psm-küçük s.) 
.erkut gökgöz – rüstem mustafa – oğuzhan balcı – istanbul devlet senfoni orkestrası **.5 (17mrt, akm-büyük s.) 
.brannon cho – conrad van alphen – istanbul devlet senfoni orkestrası ** (27ock, akm-büyük s.) 
.mozart operalarından sahneler: istanbul opera topluluğu *.5 (07ksm, süreyya operası)

xi. istanbul uluslararası opus amadeus oda müziği festivali, 23 mart - 16 mayıs
.çağ erçağ & knut weber **** (27mrt, deniz müzesi) 
.yevgeniy kostrytskyy & ivan bykov **** (16mys, aşkenaz sinagogu) 

2023 dünya koro müziği sempozyumu, 25-30 nisan 
.le chant sur la lowe – sofia vokalensemble – vancouver youth choir ****.5 (27nsn, akm büyük s.) 
.estonya filarmonisi oda korosu – devlet çoksesli korosu **** (25nsn, akm büyük s.) 
.batavia madrigal singers – georgia state university singers – orfeon san juan bautista **** (26nsn, akm büyük s.)

51. istanbul müzik festivali, 01-17 haziran  
.anne sophie mutter & mutter's virtuosi ***** (13hzr, akm-büyük s.)
.matthias goerne – camerat rco (hollanda kraliyet concertgebouw oda orkestrası) **** (09hzr, crr ks) 
.les vents français & eric le sage ***.5 (07hzr, fransız sarayı bahçesi) 
.elvin hoxha-ganiyev – özgür ünaldı – hande küden – gülsin onay – gökhan aybulus – iris şentürker – ezgi göktürk – nil kocamangil – melih kara – dr.nejat f.eczacıbaşı vakfı müzik yıldızları oda orkestrası ***.5 (06hzr, akm-tiyatro s.)