14 Şubat 2009 Cumartesi

!f'ten manzaralar : düğün ve cenaze


bu seneki !f bağımsız filmler festivali başlayalı üç gün oldu.
merak ettiğim filmlerin festival sonrası vizyona gireceğini öğrendikçe festival heyecanım azaldı, azaldı, bilet sayım 9'da kaldı. bunlardan dün olan ikisine anlamsız nedenlerden dolayı gidemeyince de, festivalde izleyeceğim film sayısı 7'ye düştü. neyse ki, 7 fena bir sayı değil!

"kır düğünü" (sveitabrúðkaup) büyük bir hayal kırıklığıydı; sinemada kendi başına bir tür olan düğün filmlerine yeni hiç bir şey katamayan, komik olmaya çalışıp yeterince eğlenceli olamayan, dogme-95'in son kullanma tarihi geçmiş bir örneği olan bu izlanda filmi hayatımdan 99 dakika çalmış oldu. filmin tek hoşluğu tiger lilies'e ait olduğunu zannetiğim şarkılarıydı [filme zor dayandığım için credits'in sonunu bekleyemediğimden şarkıların kesin olarak kime ait olduğunu öğrenemedim].

bu akşam bir arkadaşımla seyrettiğimiz kendini-kötü-hisset-belgeseli "herkes gibi ol" (be like others), iran asıllı amerikalı kadın yönetmen tanaz eshaghian'a geçen seneki berlinale'de teddy izleyici ödülünü kazandırmış. [geçen senenin en iyi film teddy'sini kazanan "the amazing truth about queen raquela" (kraliçe raquela’nın harikulade gerçekliği) adlı film de !f'in programında]
bu filmde ne aradıklarını anlamadığım, sevgililer günü'nü kutlamak için yanlış adrese gelmiş olduklarını zannettiğim genç hetero çift [film boyunca dişlerinde gıcırdatarak bir büyük boy patlamış mısır paketini yediler, ardından hanım çantasından kolonyalı mendil çıkardı, bir tanesini yanındaki beye verdi, diğerini kendisi aldı, ellerini-ağızlarını sildiler, tertemiz olmuş olarak belgeseli seyretmeye devam ettiler], film sonrasında yönetmenin katılımıyla gerçekleşen soru-cevap kısmında ne soru ne de cevaba denk gelen uzun konuşmasıyla lambda gönüllüsü, film için bir sene arayla iki kere iran'a gittiğini belirtmesine rağmen hala yönetmenin iran'da yaşadığını zannederek soru soran seyirci gibi küçük detaylar zaman zaman belgesele yabancılaşmama neden oldu. yine de, içeriği ve gerçekliğiyle "herkes gibi ol" ve samimiyetiyle tanaz eshaghian beni etkilemeyi başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder