talin'de bir kukla müzesi var: NUKU. öyle böyle değil, bir müze bu kadar üzerinde düşünülmüş olabilir. daha önce münih'teki tiyatro müzesi'nde kukla bölümünü gezmiştim ve çok beğenmiştim; ama orada, kuklalar geleneksel mantıkla sergileniyordu. burada ise; sergilemeyi ne yaparız da interaktif bir şekilde ziyaretçilerle etkileşim haline sokarız, çocukları olabildiğince konunun içine dahil edebiliriz diye düşünülmüş. koleksiyona baktığınızda, münih'tekinin belki de dörtte biri, ama yaratılan ortamı değerlendirirseniz, oradakinin üç misli.
müze, mevcut bir kaç binayı mesken edinmiş. içinde farklı seyirci kapasiteli üç gösteri salonu da var. sergi salonları iki kata ve farklı binalara yayılmış.
binaların arasında kalan iç avlunun üstünü kapatmışlar ve oraya bir binadan diğerine geçen bir köprü tasarlanmışlar.
köprü sırf camdan, ve çelik halatlarla tavana asılı; asılı olma hali bir anlamda kukla fikrinin devamı..
köprüden geçerken diğer binanın pencerelerinden kukla yapım atölyeleri gözüküyor; içeride bizzat kukla veya kukla tiyatrosu dekoru yapmakta olan sanatçıları görüyorsunuz..
bodrum katta bir korku odası tasarlamışlar; bütün "kötü" kuklalar burada; etraf alacakaranlık; siz hareket ettikçe sensörler çalışıyor ve sergilenen kuklalar canlanıyor, ışıklanıyor.
talin'de her yıl haziran başında "treff" isimli bir festival düzenleniyor. alt başlığı "çocuklar, gençler ve yetişkinler için görsel tiyatro festivali" (visual theatre festival) olan etkinliğe, gelenekselden çağdaşa her türlü teknik kullanan uluslararası kukla toplulukları konuk oluyor.
program o kadar kapsamlı ki, sabah 11:00'den akşam 22:00'ye şehrin dört bir yanındaki tiyatro binalarında eşzamanlı olarak gösteriler perde açıyor.
daha önceden bilseydim, talin seyahatimi bu festivale denk getirmeye çalışırdım..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder