15 Eylül 2012 Cumartesi

özbekistan / yolda..

aynı bizde olduğu gibi otoyol kenarlarında meyva-sebze satanlar olduğu gibi, bazı rotalar belirli şeylerle özdeşleşmiş. örneğin, almalık-taşkent arasındaki bir saatlik yolda ayran satıcıları meşhur. yukarıdaki, onlardan birinde verdiğim moladan..

özbekistan içinde her türlü vasıtayı kullandım. taşkent-semerkand arasını (yaklaşık 280 km / 4 saat) taksiyle (kişi başı 15 dolar), semerkand-buhara arasını (250 km / 3 saat) sharq "doğu" treniyle (lüks mevkide kişi başı 15 dolar), buhara-hiva arasını (450 km / 8 saat) taksiyle (kişi başı 25 dolar), hiva-nukus gidiş dönüşü (360 km / 5 saat) yine taksiyle (kişi başı 10 dolar) ve hiva-taşkent (55 dak.) arasını özbek havayollarıyla (turiste 101 dolar, yerli halka yarı fiyatı) katettim.


özbek trenleri temiz, bakımlı, hızlı ve (her ne kadar gardaki elektronik saatler birbirini tutmasa da) dakik!
semerkand-buhara için doğu treninden son dakikada bilet aldığım için 1. veya 2. sınıf kalmamıştı. lüks mevki iki kişilik kompartımanda yatabileceğiniz birer sedir, televizyon, havalandırma ve portatif masadan oluşuyor. gündüz treni olduğu için yatmaya gerek olmadı ama insanın bacaklarını bir yere uzatması bile bir lükstü.
trenlerin 1. sınıf kısmı da bayağı konforlu. tek yönde yerleştirilmiş geniş koltuklar ve her birinin önünde sabit geniş masa. 2. sınıf vagonunu görmedim. trendeki lokantada maalesef sadece ayakta durulacak iki bar masası ve menüde bisküvi vardı.

taşkent'ten semerkand'a ispanyolların yaptığı hızlı tren çalışıyor. afrosiyob adlı tren özbeklerin (islam kerimov'un) gururu. tren iki şehir arasını 2.5 saatte alıyor.

semerkand-buhara arası

semerkand-buhara arası

buhara-hiva arasındaki kızılkum çölüne girerken.. kum daha kızıllaşmamışken..
sert rüzgarlar kumları yola taşıyıp kapatmasın diye yolun iki yanında geniş arazilere bitki ekilmiş; yine de başlangıçta kumlar yolu istila etmişti..

kızılkum çölünün kızılımsı kumları..


özbekistan'dan türkistan'a uzanan kızılkum çölünün ortasından amuderya nehri akıyor. 
nehir aynı zamanda iki ülke arasındaki sınırı çiziyor..
buhara-hiva, hiva-nukus güzergahlarında bir kaç kere nehri geçiyorsunuz. 


özellikle hiva-nukus arasındaki yoldaki köprü oldukça iptidai ve haraptı..

yine hiva-nukus arasındaki köy yolunun üzerindeki kasabalardan birinde böyle naif uygulamalara rastlamak insanı gülümsetiyor..

2 yorum:

  1. taksi fiyatları mesafelere bakınca ucuz geldi bana. yeme-içme , konaklama nasıl? gerçi vize işlemleri çok çetrefilliydi galiba. bundan da bahsetmiştin yanlış hatırlamıyorsam.

    YanıtlaSil
  2. istanbul'dan taşkent'e uçması en pahalısı: 1300 tl. civarında (thy de özbek havayolları da aynı fiyat)

    vize ücreti de bayağı: 160 dolar. alması da 3-4 hafta sürüyor.

    ülkeye ayak bastınız mı, gerisi uygun :) ulaşım, yeme-içme, çok hoş hediyelik eşyalar ve ayrıca alınabilecek şeyler çok ucuz.
    fikir vermesi açısından: 3 kişilik mükellef bir yemek 10-15 dolar.
    enfes elişi masa örtüsü 10 dolar.

    konaklamaya gelince; 10 dolara da otel var ama şehirlerin tarihi bölgelerine uzak.
    buhara ve semerkand'da eski kente yakın pansiyonlar var; aileler işletiyor; geceliği kişi başı 25-30 dolara geliyor.
    ben hiva'da hovardalık edip :) medreseden dönüştürülmüş medresede kaldım; tek kişi fiyatı 50 dolar, iki kişilik oda 70 dolardı.

    YanıtlaSil