18 Eylül 2011 Pazar

paris'ten bildiriyor 02: paris'teki hindistan












25 mayis'ta acilmis olan "paris-delhi-bombay..." sergisinin bugun son gunuydu. centre pompidou, nam-i diger beaubourg son dakikacilarla doluydu.

"hindistan gunumuzde ne ifade ediyor?" sorusu etrafinda gelisen ve cogu bu toplam icin ozel olarak tasarlanmis islerden olusan sergi fransiz ve hintli 50 sanatciyi biraraya getirmis. site-specific isler de var, buyuk capli enstalasyonlar da, fotograf ve video isleri de...

yaraticilikta hintli sanatcilarin fransizlari fersah fersah gectikleri soylenebilir; hindistan'n ruhuna vakif olma, yaklasma veya o ruhu kesfetme konusunda gunumuzun fransiz sanatcilari maalesef 40 yil oncesinin louis malle'i kadar samimi, becerikli veya zeki degiller.

ancak, sergideki isler ister fransizlardan ciksin ister hintlilerden ortak noktalar yok degil:
.zanaate, "elisi goznuru"na verilen onem; istinasiz her is muhtis bir emek urunu.
.ustuste yigma, bindirme; tek bir malzemenin, tek bir formun, tek bir figurun coklu kullanimi; tekrarlama; cogaltma.
.bol renk.

sergi genel olarak hosca vakit gecirtiyor.
site-specific'lerden; arjantin asilli fransiz leandro erlich'in tipik bir fransiz burjuva odasini birebir kurup, bir penceresinden mevcut paris manzarasini diger penceresinden projeksiyon yoluyla tipik bir bombay sokaginin hareketli goruntusunu izlettirdigi isi hosuma gitti.
projeksiyon ile uzeri cizimlerle kapli doner seffaf silindirleri cakistiran nalini malani, kirik aynali cercevelerden bir oda kuran bharti kher, bombay'in slumlarini dikey yonde gelistiren hema upadhyay, acilis gunu yaptigi performansta baska bir suru seyin yanisira kucuk bir delikten gordugu paris manzarasini da duvara cizmis olan nikhil chopra ve cicekler yerine kirmiziya boyanmis jiletlerden olusan boyuna asili kolyeler ureten sunil gawde diger dikkatimi ceken sanatcilardi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder