istanbul kukla festivali başladı; 1.5 yıl beklememize değdi, festival enfes bir programla karşımızda. cengiz özek'i yıllardır bu festivali, arkasında hiç bir kurumsal destek olmadığı halde niteliği düşürmeden sürdürdüğü için canı yürekten kutlamak lazım!
dün akşam hollanda başkonsolosluğu'nun bahçesinde sıcak, samimi bir açılış töreni vardı. konuşmalar uzun değildi.. kokteyl formatında herkes ayakta, programdaki iki gösteriden kısa bölümler izledik. üzerimiz ağaç dalları ve gökyüzü, etrafımız istiklal caddesi'nin keşmekeşinden yalıtılmış sakin bir atmosfer ile çevriliydi. festivale konuk olan kuklacılar da aramızdaydı..
italya'dan, cengiz özek'in sunuşuyla "pulcinella ustası" bruno leone bize "pulcinella'nın hikayeleri"nden kısa bir bölüm sergiledi; eğlenceli ve komikti. gösteriye eşlik eden yerel napoli şarkıları da ayrı bir güzeldi.
bu atmosferde bir an boş bulunduğunuz takdirde, kendinizi italya'da bir villanın bahçesinde zannetmeniz çok doğaldı, çünkü bulunduğumuz bahçenin boydan boya arka sınırını oluşturan kirli sarı rengindeki duvar ortamın toskana etkisini kuvvetlendiriyordu.
italyan topluluk la guaretelle, pulcinella'nın hikayelerinin tamamını fesival kapsamındaki gösterimlerde sahneleyecek.
beyazlar içindeki tatlı pulcinellacıyı ve eşlikçi müzisyen arkadaşını kaçırmayın derim..
festivalin resmi programı ise bugün başladı. festival sanırım bunca yıldır ilk defa a.b.d.'den bir kuklacı ağırlıyor: robin frohardt. topluluğun "the pigeoning" (güvercinname) adlı gösterisini bu sabah aksanat'ta izledim; sahne sanatları ile ilgilenen herkese tavsiye ederim, cumartesi akşamı fransız kültür'de ikinci gösterimi var.
maalesef bu sabah aksanat, fransız lisesinden gelen 65 öğrenci olmasaydı, bomboş gibiydi. umarım cumartesi akşamı fransız kültür daha dolu olur..
program broşüründe "obsesif kompulsif bozukluğu ve güven ve kontrol yanılgısı gibi temalar üzerine gelişen bir kara komedi" olarak tanımlanan "güvercinname" takıntılı bir karakter olan frank'ın geçirdiği dönüşümü anlatıyor. frank'ın temizlik, düzen ve komplo saplantısından güvercinler sayesinde nasıl kurtulduğuna tanık oluyoruz.
frank'ı siyahlar içinde kaybolmuş üç kuklacı canlandırıyor; hatta bir sahnede dört! frank'ın bürosu ile parkta sandviçini yediği bank sahnede baştan itibaren gördüğümüz iki mekan. ancak, oyun ilerledikte hiç tahmin edilemeyecek, hayalimizi aşan başka mekanlar, yaratıcı tasarımlar ve durumlarla da karşılaşıyoruz; ve bütün bunlar çok ustaca yapılıyor; toplamda beş kuklacı sahnede harikalar yaratıyorlar.
alkış sırasında başlarındaki siyah kapşonları çıkardıklarında hepsinin gencecik insanlar olduklarını görmek de insanı ayrıca mutlu ediyor.
oyunun atmosferinin yaratılmasında, sahnenin yanında alt kotta konumlanan müzisyenin de etkisi çok büyük; hem müziği canlı olarak çalıyor hem de bilgisayardan efektleri kontrol ediyor.
"güvercinname" robin frohardt'ın ilk "uzun-metrajlı" kukla projesiymiş. frohardt "frank" karakterini ilk defa san francisco apocalypse puppet theater'da yaratmış. 2011'den beridir üzerinde çalışılan oyun 2013'ün ekim'inde prömiyer yapmış. istanbul'daki gösteri ise oyunun avrupa prömiyeriymiş.
"güvercinname"nin bir internet sitesi var; ayrıca, robin frohardt'ın internet sitesi de uğramaya değer. sitede frohardt'ın "güvercinname"den önceki projesi, werner herzog'un "fitzcaraldo" filminin sadece mukavvalar kullanılarak animasyon versiyonu'nu da izlemek mümkün.. meraklılara tavsiye edilir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder