29 Kasım 2022 Salı

istanbul devlet opera ve balesi neden atatürk kültür merkezi opera salonu'nda temsil vermiyor?


(bu ekran görüntüleri istanbul devlet opera ve balesi'nin biletlerinin satıldığı biletinial.com'dan 29 kasım 2022, saat 14:30'da alınmıştır)

kasım'ın ortasıydı bir cuma akşamı taksim'den metroya binerken gözüm atatürk kültür merkezi'ne takıldı, kırmızı küresi gözükmüyordu, kapkaranlıktı. 
"cuma akşamı"; haftasonu tatilinin başladığı, herkesin eğlenmek için şehrin sokaklarına, tiyatrolarına, lokantalarına aktığı, cumartesininkinden sonra haftanın en cazip akşamı.
"atatürk kültür merkezi"; şehrin en merkezi yerinde, kapasitesi en yüksek gösteri sanatları salonuna sahip bina. 
kapalı. 
binanın meydana bakan cephesi karanlık.

aklıma atatürk kültür merkezi'nin 2008'den (yani tadilat gerekçesiyle kapatılıp, yıllarca bekletilerek harabeye döndürülüp sonra da yıkılıp yerine yeni bir bina yapılmadan) önceki kullanımı geldi; hani o işletilme şekli kusurlu bulunan akm'nin.
1500 kişilik büyük salon;
pazartesi: özel şirketlerin, elçiliklerin düzenlediği etkinliklere, ödül törenlerine kiraya verilirdi.
salı, çarşamba ve perşembe akşamları: istanbul devlet opera ve balesi kullanırdı.
cuma akşamı ve cumartesi sabahı: istanbul devlet senfoni orkestrası konserleri olurdu.
cumartesi matinede tekrar istanbul devlet opera ve balesi'nin opera veya bale temsili olurdu.
cumartesi akşamı ve pazar matinesinde ise istanbul devlet tiyatrosu, büyük yapımları, müzikalleri için bu salonu kullanırdı.
pazar akşamları nadiren yine özel şirketlere kiraya verilirdi, ya da yurtdışından gelen bir topluluğun gösterisi olurdu.

atatürk kültür merkezi kapatılmadan önce büyük salon meğerse tepe tepe kullanılıyormuş. ve en önemlisi, kullananların hepsi de devletin sanat kurumlarıymış. 

bu kurumlar o zamanlar burayı paylaşamazlardı, şimdi kapısından zor giriyorlar. istanbul devlet tiyatrosu henüz büyük salonda gösterim yapmadı, istanbul devlet senfoni orkestrası'na geçen sezon sadece berbat bir akustiğe sahip tiyatro salonu tahsis edilmişti, neyse ki bu sezon bazı "prestijli" konserler büyük salona alınır oldu, ama öyle eskisi gibi cuma gündüz son prova (ki üniversitenin ilk iki yılında az ders yakmadım,  herkese açık olan bu son provaları izlemek için), cuma akşam ve cumartesi 11:00 konserleri "lüksleri" kalmadı.

ve gelelim esas, istanbul devlet opera ve balesi'nin, adı da "opera salonu"na dönüştürülen bu salonu bu sezonun başından beridir ne kadar kullandığına:
2022 ekim'inde, yeni icat olunan "kültür yolu festivali"nden dolayı idob burada kaç temsil verdi bilmiyorum; istanbul dururken ankara'nın, izmir'in devlet opera ve baleleri getirildi.  
2022 kasım'ında sanırım iki temsil vardı sadece. biri opera (carmen), diğeri bale (don kişot). İKİ.
2022 aralık'ında kaç temsil olacak peki? yukarıdaki görsellerde görüldüğü üzere: HİÇ. ("yeni yıl konseri"ni saymıyorum, konser "temsil" değil)

e ne oldu da, eski evine dönmeyi dört gözle bekleyen, 14 yıldır imkanları çok kısıtlı süreyya operası'nda (ki adının "opera" olduğuna bakılmasın, orası sahne arkası donanımıyla ve oditoryum hacmiyle bir opera evi değil, eski bir sinema, şimdiyse olsa olsa orta halli bir konser mekanı) bile harikalar yaratmaya çalışan, sayısız opera ve bale yapımı sahneleyen istanbul devlet opera ve balesi özlediği sayıda temsil vermiyor. veremiyor ya da verdirilmiyor mu?...  
muhtemelen bu salonun hala sahne aksamı yapılmamış olmalı, ama heyhat illa da inen-kalkan-dönen platformlar ve yüksek bir sofita mı gerekli, 14 yıldır düz zeminde ve kulesiz bir sahnede nice operalar, baleler sahnelenmedi mi...
anadolu ateşi oraya girerken istanbul devlet opera ve balesi neden yok?...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder