23 Haziran 2025 Pazartesi

aegina'da iki gün - 1: fıstıklar, konaklama ve yemekler


aegina, atina'ya katamaranla 40 dakika, arabalı vapurla 90 dakika uzaklıkta bir ada. atina'ya bu kadar yakın olduğu için kalabalık olacağı düşünülebilecek ada, aslında o kadar da kalabalık değildi. hele de, batı tarafındaki ana limanı yerine doğu tarafındaki agia marina limanının etrafı daha da tenha. atina'dan buraya da katamaran kalkıyor, daha seyrek, ama daha kısa süreli bir yolculukla, 30 dakikada. 

aegina'nın adı yunan mitolojisinden geliyor; nehir tanrısı asopus ile su perisi metope'nin kızı olan aegina'dan. zeus'tan olan oğlu aeacus. zeus aegina'yı attika'ya yakın bir ada olan oenone'ye kaçırıyor, aegina burada zeus'tan, daha sonra oenone'nin kralı olacak olan aeacus'u doğuruyor; ve bundan sonra adanın adı aegina oluyor. 


aegina (antep) fıstıklarıyla ünlü bir ada. adanın kırsalı fıstık bahçeleri, dükkanları fıstıklı ürünler, tavernaları fıstıklı yemekler dolu. 
fıstığın her şeyini yapmışlar; dondurması, krakeri, reçeli, konservesi, ballı ya da şekerli kavurması, likörü... çeşit çeşit ezmesi, sade, az şekerli, çok şekerli, ballı, bitter çikolatalı... her türlü kavurması; tuzsuz, az tuzlu, çok tuzlu..
ada 1950'lerde yetiştirilmeye başlanan fıstık 1996'a gelindiğinde fistiki aeginis olarak tescillenmiş. aegina fıstığı'nı dünyadaki diğer türlerinden farklı yapanın, adanın kurak iklimi ve volkanik toprağı olduğu söyleniyor.

aegina'da fıstığa doyup dönebilirsiniz, ya da benim gibi doyamazsınız ve ayrılmak istemezsiniz...
arkadaşımla kurban bayramında iki gece üç gün kaldığımız agia marina'ya ağustos sonunda bir gece iki günlüğüne tekrar gideceğiz; yani adayı, ama özellikle de ag. marina'yı o kadar beğendik.


ag. marina'da kaldığımız panorama otel yerleşimin biraz dışında ve kendi plajı var. plaj dediğim, bütünüyle kayalar üzerinde düzenlenmiş küçük düzlüklerden oluşuyor, dört farklı alan, hepsi farklı yönlere bakıyor, dolayısıyla birisi sabah güneşini alırken diğeri batı güneşini alıyor. denize kayalıklardan giriyorsunuz, dolayısıyla doğrudan derin denize girmiş oluyorsunuz. hemen yakında bir kumsal var, oraya kolaylıkla yüzülebiliyor. bir de; su buz gibiydi, yani enfesti!

oda fiyatına kahvaltının dahil olduğu otelin, almanya'dakiler kadar çeşidi olmasa da, iyi bir kahvaltı menüsü var.
otel öğlen ve akşam yemekleri de çıkarıyor. menü tipik yunan mutfağının yanısıra, iki kişilik ıstakoz'lu makarna (ıstakoz kanada'dan geliyormuş, iki kişi için doyurucu olan menü 60 avro) gibi özel yemeklerle de cezbediyor. biz ilk akşam otelde yedik, memnun kaldık. tavsiye ederiz.

ag. marina'nın yerleşim kısmında bir çok lokanta/taverna var. bazılarında bazı akşamlar canlı müzik oluyor. lokantalar yunan mutfağından, dünya yemeklerine, gyros'tan pizza'ya bir çok seçenek içeriyor.



 



biz ikinci akşam, sahil tarafında, bazı masalarını kayaların üzerine atmış olan kaliva tavernaya gittik,  gündüzden kayaların üzerindeki masalardan birini ayırttık (google'dan rezervasyon yapılabiliyor, konfirmasyonu hemen geliyor). atmosfer çok güzel; önünüzde sadece kayalar, deniz, tekneler ve ay var. müzik uzaktan geliyor. etrafınıza kediler yanaşıyor. ancak, hem taverna genel olarak çok kalabalık, hem de kayalardaki masalar garsonlara iyice uzak olduğu için servis çok geç geliyor. dört tabak yemeğin dördüncüsü o kadar geç geldi ki, artık zaten doygunluk seviyesindeydik, yiyemedik bile.
bir dahaki sefere mutlaka, atmosferi biraz yenekhane gibi olan, ama tıklım tıklım da dolan kriakakis'i deneyeceğiz. aslında arkadaşım önceden biraz araştırmış, orayı işaretlemişti ama kaliva manzarası ve ortamıyla bizi cezbedince vazgeçmiştik.

adadaki iki öğlen yemeğimizden ilkini iç tarafta bir tavernada, ikincisini atina dönüş feribotuna binmeden önce adanın başkenti aegina'da yedik. ikisinden de çok memnun kaldık.



ilki, taverna argyris genellikle yerli turistin gittiği bir lokanta. bundan da lokantanın iyi olduğu anlaşılıyor zaten. ne yediysek çok memnun kaldık ve fiyatlar ada geneline göre ucuzdu. 
meğer kendileri ev şarabı olarak retsina yapıyorlarmış, denedim, beğendim. hatta satıyorlarmış, eve de aldım. yemek üzerine gelen dondurma ikramdı.



başkentteki limanın kenarında kalan bir konumdaki babis aegina tavernası adadan ayrılmadan önce, bütün lezzetleriyle mest etti bizi. nasıl bu kadar kenarda bir yeri bulduk derseniz, kiraladığımız arabayı hemen  arkasındaki otoparktan aldık ve oraya bıraktık, dolayısıyla feribottan geliş ve gidiş yolumuzun üzerindeydi. zaten adaya henüz inip de önünden geçerken gözümüze kestirmiş, adadaki son yemeğimiz için buraya gelmeye daha o zaman karar vermiştik.
lokanta hemen denize bitişik. önünden denize giriliyor, hatta çoğu müşteri denize girip çıktılar. 

arabayı car rental plan adlı bir şirketten kiraladık. araba düzgündü, sorun çıkarmadı ve iki günlük fiyatı uygundu, 90 avro. şirketin sahibi dimitris'in telefonu: +30 695 544 0073. adaya gidecek olanlara tavsiye ederiz.


bütün fotoğraflar © mehmet kerem özel, 6-8 haziran 2025, aegina adası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder