mehmet kerem özel'in hayata ve sanata dair yaşadıklarını, takip ettiklerini, tanık olduklarını ve izlenimlerini paylaştığı günlüğü. [for english version please visit danzon2017.blogspot.com.tr]
2 Haziran 2015 Salı
konserden ziyade aya irini'yle tekrar karşılaşmaktı güzel olan..
istanbul müzik festivali başladı. dün akşamın en güzel tarafı, bir yıl aradan sonra tekrar aya irini'yle buluşmak oldu. bu insanı öğüten şehrin hala yaşamakta olan cennetimsi mekanlarından biri aya irini; hele de turist akınlarının saray avlusundan çekildiği akşam saatlerinde.. hele bir de gökte dolunay varsa..
milletçe her güzelliği koruma değil de bozma konusunda deneyimliyiz ya, aya irini'nin de içine, kubbelerin altına şeffaf bir ağ gerilmiş. kendimi bildim bileli orası öyleydi de, hiç bir şey olmadı, kimsenin kafasına bir şey düşmedi, kimse güvercin b.klarından şikayetçi olmadı; birden bu "önlem" neyin nesidir, anlamak mümkün değil! akustik ile ilgili olmadığı kesin; dün akşamki konser boyunca viyolonsellerin sesleri, özellikle ilk parçada, bach'ta, resmen birbirlerinin içine girdi, kakafonik bir bulamaç oldu..
konser "berlin filarmoni'nin 12 cellisti"nindi. en sevdiğim çalgı viyolonsel olmasına ve bu topluluğun albümlerini dinlemekten hoşlanmama rağmen, dün akşamki konser pek bir heyecansız pek bir sönüktü; tam tabiriyle "bayık"tı! halbuki bu yılki festivalin biletleri ilk biten konserlerindendi; yani aya irini tıklım tıklım doluydu.
programın tek ilginç tarafı, istanbul doğumlu berlinli besteci tayfun erdem'in "mavi kelebeklerin marşı" adlı yapıtının türkiye prömiyeriydi. bu yapıt ta bende, bestecisinin program broşüründeki şairane açıklamasının yarattığı beklentiyi karşılamadı maalesef. yine de dün akşamın en özgün tarafıydı.
iksv yetkilileri okur mu okumaz mı bilmem ama ben yazıyım:
programdaki eserleri kitapçıkta tanıtırken, o yapıtın o konserde bütün bölümlerinin çalınıp çalınmadığını bir kontrol etseniz de, gereksiz bilgilendirme yapmasanız.
ayrıca; özgün hali piyano için yazılmış bir yapıtın viyolonseller için yapılmış düzenlemesi çalınırken, programda "sağ elin kullanımı zorlayıcı" gibilerinden açıklamalar komik oluyor.
kolaycı bir çözümle mevcut yazılardan kes yapıştır yapmak yerine; bir zahmet, işi ciddiye alsanız, bir bileni bu işle görevlendirseniz, ne gerekiyorsa ödeseniz; müzik ansiklopedisinden çıkma, okunduğu anda unutulan bilgiler yerine, keyifli okumalar sunan program broşürleri hazırlasanız; olmaz mı!
nasıl mı olur; bakınız: opus amadeus oda müziği festivali program broşüleri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder