mehmet kerem özel'in hayata ve sanata dair yaşadıklarını, takip ettiklerini, tanık olduklarını ve izlenimlerini paylaştığı günlüğü. [for english version please visit danzon2017.blogspot.com.tr]
8 Mayıs 2010 Cumartesi
kukla festivali'nde sıradışı "cimri" uyarlaması
bir yere not edin!
topluluğu adı: tabola rassa company. obje tiyatrosu yapıyorlar. katalanlar. yerleşik sahneleri barcelona'da.
oyunun adı: cimri (l'avare/the miser).
olur da denk gelirseniz yurtdışında, belli mi olur; sakın kaçırmayın!
eğer, festivalin 10. yılında olduğu gibi bir "10 yılın en iyileri" seçkisi 15. veya 20. yılda yapılırsa bu gösteri kesin istanbul'a tekrar gelecek demektir; sakın kaçırmayın!
oyun bildik: moliére'in "cimri"si.
oyuncular ise tanınmamış: çeşitli tipte musluklar!
evet, yanlış okumadınız. cimri'nin karakterlerini, tabula rassa topluluğunun iki erkek kuklacısının hayat verdikleri musluklar canlandırıyor.
bildik bir şeyi farklı, daha önce yapılmamış bir şekilde, sırf yeni bir şeyler yapacağım diye komplike hale de getirmeden, "basitçe" ortaya koymak ne kadar yaratıcı ise, o basit çıkış noktasını/anafikri kaybetmeden o farklı yaklaşımın son noktalarına kadar gidebilmek, arkasını hakkıyla doldurabilmek de başka bir maharet. tabula rassa bu iki şeyi çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. karakterler musluk olunca, para'nın yerine de içme suyu geçiyor! ve tabii metin de bu anlamda tekrar yazılıyor.
birbirinden zeki buluşlarla tasarlanmış, yaklaşık 90 dakika boyunca temposu düşmeyen yaratıcı ve had safhada eğlenceli "cimri" 2000 yılında sahneye konmuş ve 10 yıldır dünyayı dolaşıyor; brezilya'dan çek cumhuriyeti'ne, slovenya'dan hırvatistan'a kukla festivallerinden ödüllere sahip.
"cimri"yi musluklardan seyretmek ne kadar hoşsa, o musluklara hayat veren, seslendiren o iki inanılmaz sanatçıyı izlemek de o kadar keyifli. ben bazen bıraktım musluklara bakmayı, kuklacılara daldım gittim; beden dilleri, mimikleri, seslendirirken ağızlarının aldığı şekiller o kadar etkileyiciydi ki, ve asıl önemlisi, kendileri o kadar zevk alarak oradaydılar ki, onları izlemek seyirci olarak oyundan alınan keyfi katmerlendiriyordu.
oyunun yönetmeni de olan olivier benoit ile asier sáenz de ugarte tek kelime ile muhteşemler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder