2010 Avrupa Kültür Başkenti süreci, İstanbul kültür hayatının bugünü ve geleceği adına önemli bir fırsattır. 2000 yılında sivil bir girişimle başlayan bu hareket, 2003 yılında resmiyet kazanmış ve sonrasında “çağdaş bir yönetişim anlayışı” ve “Sahne senin İstanbul” söylemleriyle yoluna devam etmiştir. Konuya ilişkin yasal çerçevede de belirtildiği gibi, bu söylemlerin yerini bulması ve İstanbul şehrinin 2010 yılına ilkesel bir bütünlükle hazırlanması için, kamu ve sivil kurum ve kuruluşların işbirliği esastır. Ancak, son bir buçuk yıldır kamuoyuna da yansıyan gelişmeler, projenin ne kadar sağlıklı ilerlediğine ilişkin göz ardı edilemez soru işaretleri uyandırmaktadır.
İstanbul’da yaşayan ve faaliyet gösteren kültür-sanat üreticileri olarak BİZ, her şeyden önce kendi kentlisinin, sanatçılarının, akademisyenlerinin, kültür yöneticilerinin ve sanat kurumlarının ortaklığına yer açması gereken bu süreçteki gelişmelerden KAYGI DUYUYOR; kamuoyunda yaratılan güvensizliğin giderilmesini BEKLİYOR ve bu bağlamda:
- 2010 sürecinde görev alan merkezi/yerel yönetim ve sivil toplum temsilcilerinin katılımcı ve demokratik bir anlayışa sadık kalmalarını ve yatay bir yönetişim modeli çerçevesinde yetki ve sorumluluk paylaşmayı başarmalarını;
- 2010′a dokuz ay kala Yürütme Kurulu’nu istifaya taşıyan sebeplerin kamuoyuna açıklanmasını; gerek Ajans-içi birimler, gerekse Ajans ile proje sahipleri arasındaki iletişimsizliğin ortadan kaldırılmasını;
- Proje değerlendirme ve hayata geçirme aşamalarındaki hantallık ve tutarsızlık ile proje ve bütçe yönetimindeki işleyiş ve yöntem belirsizliğinin giderilmesini; Ajans’ın bu aşamalarda seçici ve denetleyici olduğu kadar kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesini;
- Proje değerlendirme sürecinde görev alan kurullar ile uygulama sürecine liderlik eden proje sahiplerine müdahale edilmemesini; kurullardan geçmeyen hiçbir proje, kişi ve kuruma ayrıcalık tanınmamasını; bu süreçlerin nesnel ölçütlere dayandırılarak şeffaf ve denetlenebilir kılınmasını;
- 2010 yılının uzun vadeli bir vizyondan yoksun projelerle gelip geçmemesini; bu sürecin, İstanbul’un kültür-sanat alanındaki altyapı açıklarına kalıcı ve elle tutulur çözümler getiren bir fırsat olarak değerlendirilmesini İSTİYORUZ.
Bu şehrin “Kültür Başkenti” unvanını edinmesine ve geleceğe taşımasına katkıda bulunan paydaşlar olarak, İstanbul 2010 bizimdir.
İstanbul biziz.
BU SAHNEDE BİZ DE VARIZ!
Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi
http://www.cgsg-tr.org/
KURUM & OLUŞUMLAR: 10+ / Övül & Mustafa Avkıran; 22/11 / Handan Ergiydiren Özer & Selda Öndül; Açık Sahne / Özgür Doğan; Anadolu Akademik Tiyatro Derneği / Mustafa Sekmen; BIS Beden İşlemsel Sanatlar Derneği / Ekmel Ertan; Bilsak Tiyatro Atölyesi & Maya Sahnesi / Nihal Koldaş; Bimeras Kültür Vakfı / Gurur Ertem & Aydın Silier; biriken / Melis Tezkan & Okan Urun; boDig - beden odaklı ifadeler girişimi derneği / Aylin Kalem; ÇATI Çağdaş Dans ve Bağımsız Dans Sanatçıları Derneği / Sevi Algan & Ömer Uysal; Çıplakayaklar Kumpanyası / Mihran Tomasyan; Dansbuluşma-İstanbul / Aytül Hasaltun, Kemal Bozkurt, Ahsen Erdoğan; DokuzAltı Dans ve Hareket Projesi / İlyas Odman; GalataPerform / Deniz Aygün & Mark Levitas; garajistanbul / Pelin Başaran; Hareket Atölyesi / Zeynep Günsür; IS.CAM İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi / Genco Gülan; Kargart / Oya Yalçın; Kumpanya / Naz Erayda & Kerem Kurdoğlu; [laboratuar] performans sanatları araştırma ve proje laboratuarı / Şafak Uysal & Doğuş Bitecik; Oyun Deposu / Ceren Ercan & Maral Ceranoğlu; Oyun Dergisi / Gülsün Odabaş; Prospero Company / Talin Büyükkürkçiyan; Rem Dans Proje Topluluğu / Tuğçe Tuna; Serbest Proje / Burcu Barakacı; Taldans Company / Mustafa Kaplan & Filiz Sızanlı; Talimhane Tiyatrosu / Mehmet Ergen & Özge Kırış; Ve Diğer Şeyler Topluluğu / Yeşim Özsoy Gülan . . . BİREYSEL ÜYELER: Arzu Öztürkmen, Ayça İnce, Ayrin Ersöz, Ayşe Orhon, Banu Çiçek Barutçugil, Begüm Erciyas, Berna Kurt, Berrak Yedek, Damla Hacaloğlu, Defne Erdur Bekdik, Deniz Boro Polat, Elif Kamışlı, Emre Koyuncuoğlu, Esin Uslu, Evren Erbatur, Eylem Ertürk İpek, Fırat Güllü, Gökçe Dervişoğlu, Gökhan Gökçen, İmre Tezel, Neşe Ceren Tosun, Özgül Akıncı, Özlem Alkış, Özlem Hemiş, Serkan Zihli, Serpil Mürtezaoğlu, Şule Ateş, Tülin Özen, Türel Ezici, Yusuf Eradam, Zerrin Yanıkkaya, Ziya Azazi, Zümray Kutlu . . .
blog'uma dair yorumlarını e-posta üzerinden yapan bir arkadaşımın bana yolladığı mesajı -önemli olduğunu düşünerek- burada yayımlıyorum:
YanıtlaSil"Bu imzaları AKM'nin açılması için eylem yapan sanatçı ve sanatseverlerin yanında görmedik. Herhalde bunlar elde ettikleri avantajları korumanın peşindeler. AKM dertleri değil."