14 Kasım 2009 Cumartesi

türkiye'nin hallerine kadın bakışı: "aHHval"

adı üstünde: "aHHval". haller... vaziyetler... durumlar...
türkiye'nin halleri, 40'lı yıllardan 2000'lere... sahnede on kadın, farklı yaşlarda; onların kişisel dünyalarından türkiye'nin hallerine bir bakış.

bir tutam ayfer tunç, bolca pina bausch, kafi miktarda ironi, bir kaç kısa dans, farklı dönemlerden bir kaç yerli ve yabancı popüler müzik, oldukça fazla tiyatral durum, sıkı bir toplum ve "darbe" eleştirisi, hakim bir kadın bakışı; hepsi iyice karıştırılır, derinlikli bir sahne düzeninin üzerine, ve -türkiye şartlarında- kompleks bir ışık tasarımının altına yerleştirilir.

maalesef; eskilerden bir müzik parçası zaman zaman tekrar ederek bölümleri birbirine teyellemeye çalışsa da, gösterinin parçalı/parçalanmış halini tamir edemiyor. ancak; her bir parça kendi içinde yaratıcı bir sahneleme fikrine ve içerik olarak da sağlam bir yapıya ve eleştiriye sahip olduğundan, parçaları birleştirecek omurganın eksikliği hissedilmiyor.
aslında, parçaları birarada tutan çok genel bir çerçeve de yok değil: bu, türkiye'nin kendisi!
kah keyiflenerek kah içi acıyarak seyrediyor insan; tam bir "güleriz ağlanacak halimize" hali!

zeynep günsür'ün sanat yönetmenliğinde hareket atölyesi'ni oluşturan on profesyonel ve amatör kadın oyuncu/dansçının sahnelediği "aHHval" yaklaşık 75 dakika boyunca (gösteri broşüründe yanlışlıkla 45 yazılmış) sıkılmadan, dağılmadan, mutemadiyen diri tutulan bir dikkatle (yani sahnedeki estetik güzelliğin büyüsüne kapılmaya izin verilmeden) izlenen dinamik, temposu düşmeyen bir iş.

belirtmeden edemeyeceğim; topluluktaki "beyaz saçlı" oyuncuların performansı, gençlere ve kendi yaşıtları birçok profesyonel tiyatro oyuncusuna taş çıkartacak kadar iyiydi.

mayıs ayındaki idans02'de ilk defa sahnelenmiş olan "aHHval" yarın son defa garajistanbul'da. istanbul'da olup da imkanı olanlara tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder