2 Mart 2009 Pazartesi

yollarında kaybolmak için müziğin...



"rumi: in the blink of an eye"dan sahneler

kudsi ergüner ile derya türkan "chemins" (yollar) projesiyle bu akşam crr'deydiler.

kudsi ergüner bir zamanlar iksv'nin düzenlediği müzik festivallerine her yıl bir proje ile katılırdı. hepsi de birbirinden ilginç karşılaşmalara sahne olan bu projeler (flamenco-tasavvuf müziği, rembetiko-tasavvuf m., tasavvuf m.-hat-dans) seyirciler tarafından da yoğun ilgiyle karşılaşırdı.

[sanırım kudsi ergüner ile iksv'nin arası mevlana projesiyle bozuldu. robert wilson'un sahneye koyduğu, müziklerini ve danışmanlığını kudsi ergüner'in üstlendiği, cüneyt türel'in mesnevi'den bölümler okuduğu "rumi: in the blink of an eye" adlı bu özgün gösteri yanılmıyorsam mevlana'nın 800. doğumyılına denk gelen 2007 uluslararası unesco mevlana yılı dolayısıyla hazırlanmıştı. önprömiyeri atina'da yapılmış, biz haziran'da istanbul müzik festivali kapsamında istanbul'da seyretmeyi beklerken iksv maurice béjart'ın "rumi ve aşk" gösterisini getirmiş, wilson'unki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle iptal olmuştu.
internette kısa bir araştırma yapınca, "rumi: in the blink of an eye"ın 2007 mayıs'ındaki atina gösterileri ardından esas dünya prömiyerinin 2008 şubat'ında varşova operası'nda gerçekleştirilmiş olduğunu öğrenmek mümkün. robert wilson'un internet sitesinde 2009 yılı içerisinde lille ve ravenna'da kesin tarihleri belli olmamış gösteriler gözüküyor. bu yapıtın takvimine istanbul ne zaman girecek?]

"chemins" projesinde ergüner ile türkan'a, ergüner'in uzun yıllardır birlikte çalıştığı perküsyon ustası bruno caillat ve ergüner'in gruba yeni katıldığını söyleyerek bize tanıttığı üsküplü basçı martin gjakonovski eşlik ettiler. [çarşamba günü yine crr'de daha geniş bir ekiple "islam blues" projesinin konseri var]
arasız yaklaşık 1.5 saat süren konserde, derya türkan'ın içli kemençesiyle kudsi ergüner'in aşkın neyi içiçe geçti, bir oldu.
oda müziği formatının içerdiği samimi ve yoğun atmosferde [50 kadar olan seyirci sayısı da bu atmosferin oluşmasında etkiliydi] kah dingin kah bruno caillat'ın ritimleriyle hareketlenen, mevlana'dan ilham alan sözsüz müzikler, sümbüliye tarikatine ait "artık söylenmeyen" ilahiler, timur'un oğlunun ve dimitri kantemir'in besteleri, ve ağırlıklı olarak kudsi ergüner'in kendi besteleri icra edildi.

derya türkan'ı bir de renaud garcia fons ve uğur ışık'lı projesi "minstrel's era"yla istanbul'da dinleyebilsek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder